Australija zatvara ambasadu u Afganistanu zbog straha od nasilja

Australski premijer Scott Morrison jutros je najavio kako će Australija povući svoje veleposlanstvo iz Kabula, glavnog grada Afganistana, piše BBC.

Učinit će to zbog “rastuće nesigurnosti okuženja”. Rekao je kako će australski diplomati i dalje periodično posjećivati Afganistan, ali da će biti smješteni negdje drugdje u regiji. Premijer još nije rekao gdje je to točno.

Ambasadu u Kabulu će zatvoriti 28.5., ali očekuju da mjera zatvaranja neće biti trajna. “Australija će ostati posvećena bilateralnom odnosu s Afganistanom”- piše u dokumentu koji je objavljen nakon izjave premijera.

Podsjetimo da je NATO najavio povlačenje trupa iz Afganistana do 11.9., a dio vojske je već napustio Afganistan. Talibani istodobno slave pobjedu, ali su i ljuti što nije ispoštovan prvotni datum napuštanja u svibnju. Zbog toga češće i smjelije napadaju, mahom afganistanske snage sigurnosti, a ne NATO trupe. Analitičari tvrde da će napadi biti sve češći i sve razorniji jer je Afganistan kojeg NATO napušta vrlo nestabilna država.

Komentari

komentar





You may also like