Australska oporbena stranka obećava obuku pacifičkih vojski

Australska oporbena stranka u utorak je obećala uspostaviti pacifičku obrambenu školu za obuku susjednih vojski kao odgovor na potencijalnu vojnu prisutnost Kine na Solomonskim otocima, izvještava New Delhi Times.

Otvaranje škole bilo je među nizom mjera koje je, ako pobijedi na izborima 21. svibnja, Laburistička stranka lijevog centra obećala provesti u povećanju angažmana Australije u pacifičkoj regiji. Laburisti su kritizirali konzervativnu vladu premijera Scotta Morrisona zbog vojnog sporazuma između Kine i Solomonskih otoka objavljenog prošlog tjedna.

Australija i SAD strahuju da bi sporazum mogao dovesti do kineske pomorske prisutnosti manje od 2000 kilometara od sjeveroistočne australske obale. Uz to, postoji zabrinutost da bi druge pacifičke otočne zemlje, financijski oslabljene pandemijom i njezinim utjecajem na turizam, mogle namamiti Kinu u slične poslove.

Vođa opozicije Penny Wong rekla je da Australija treba vratiti svoje mjesto primarnog partnera u pacifičkoj regiji. “Budimo jasni, izgledi za kinesku bazu manje od 2000 kilometara od australske obale dramatično su štetni za sigurnosne interese Australije”, rekla je Wong. “To se dogodilo ‘na straži’ (tijekom mandata op.a.) gospodina Morrisona.” Škola obrane Australije i Pacifika produbila bi institucionalne veze između australskih obrambenih snaga i njihovih regionalnih kolega, istovremeno podržavajući potrebe regije, navodi se u priopćenju. Glasnogovornik oporbene obrane Brendan O’Connor rekao je da Australija trenutno pruža samo određenu obuku za vojne časnike svojih susjeda, a nikakvu za niže činove. “Posljednjih je godina ova vlada bila zapuštena kada je riječ o njezinim odnosima s pacifičkim otočnim zemljama”, rekao je O’Connor.

Morrison je branio poteze svoje vlade tijekom njezinih devet godina na vlasti. Kazao je da Australija, između ostaloga, daje Pacifiku 1,8 milijardi australskih dolara (1,3 milijarde dolara) godišnje pomoći. Australija ima snažno diplomatsko predstavništvo u zemljama koje čine Forum pacifičkih otoka te im je osigurala pomorske patrolne čamce. Laburistička vlada udvostručila bi financiranje australskog zračnog nadzora nad teritorijalnim vodama svojih susjeda kako bi smanjila ilegalni ribolov i pomogla u financiranju projekata infrastrukture čiste energije. Laburisti su također obećali potrošiti dodatnih 525 milijuna australskih dolara (379 milijuna dolara) tijekom četiri godine na pomoć zemljama Pacifika i Istočnom Timoru. “Ono što oni zapravo govore je da će nastaviti raditi ono što smo mi radili”, rekao je Morrison, misleći na prijedloge Laburista za Pacifičku regiju.

Australija je glavni sigurnosni partner Solomonskih otoka i najveći donator strane pomoći. Laburisti su opisali kineski vojni sporazum s tom otočnom državom kao najveći neuspjeh australske politike na Pacifiku od Drugog svjetskog rata. Administracija predsjednika Joea Bidena upozorila je da će SAD poduzeti neodređene mjere protiv Solomonskih otoka ako kineski pakt počne predstavljati prijetnju interesima SAD-a ili saveznika.





 

Kina i Solomonski Otoci potpisali vojni sporazum, Zapad zabrinut





Komentari

komentar

You may also like