Australska policija poziva vojsku da pomogne provoditi mjere pandemije

Policijski zapovjednik australske savezne države Novi Južni Wales, Mick Fuller je zatražio pomoć u provođenju pandemijskim mjera. U pomoć je pozvao, ni manje ni više, nego vojnike: njih 300, prenosi ABC News.

Najveći grad te savezne države je Sydney koji bilježi najveći broj novozaraženih od početka pandemije, njih 239 u jednom danu. To je puno za Australiju koja je do nedavno bila primjer države koja gotovo da ne bilježi prijenos virusa.

Sydney ulazi u peti tjedan lockdowna koji je produžen do kraja osmog mjeseca. U objavi načelnika policije ove savezne države piše: “Sa sve većom potrebom za nadziranje idućih tjedana, formalno sam od premijera zatražio pomoć vojske (ADF) da pomognu u operacijama”- napisao je Fuller.

Australski Amnesty International snažno je osudio potez i optužio policiju države NJW za “militarizaciju krize javnog zdravstva” umjesto da su se potrudili raditi sa stanovništvom i educirati ga, prenosi RT.

Australska vojska već je bila angažirana oko Covid nadzora granica i nadzora karantene u hotelima. Osim toga, australska policija već je dobila nove ovlasti. Smiju zatvarati tvrtke, obrte i prostore u kojima se krše restrikcije. Osim toga, policijski službenici smiju kazniti osobe koje ne nose maske uvijek kada su izvan doma s 500 australskih dolara kazne, što je povećanje u odnosu na 200 dolara koliko je kazna iznosila ranije.

 





Komentari

komentar

You may also like