Australska šefica diplomacije: AUKUS nije vojni savez

Trilateralno partnerstvo Australija-UK-SAD (AUKUS) stvoreno je za razmjenu tehnologije i nije vojno ili sigurnosno savezništvo, izjavila je u srijedu, 22. rujna, australska ministrica vanjskih poslova Maris Payne.

Naglasila je kako je AUKUS “partnerstvo za razmjenu tehnologije i sposobnosti, a ne vojno savezništvo ili sigurnosni pakt”. “Dogovori (u sklopu AUKUS-a) odnose se na nacionalnu sigurnost Australije i naše stalne napore za postizanje stabilnosti u regiji”, kazala je australska ministrica tijekom internetske medijske konferencije.

Payne je također izjavila kako je “stvaranje AUKUS-a omogućilo postizanje najznačajnijih rezultata za nacionalne interese Australije u čitavoj povijesti odnosa sa Sjedinjenim Državama”.

S druge strane svima je jasno kao je formiranje AUKUS-a razgnjevilo Francusku, ne samo zbog jednostranog poništenja sporazuma o izgradnji podmornica od strane Canberre, već i činjenice kako Francuska „ispada iz igre“ u Indo-tihooceanskoj regiji kao saveznica u borbi za sprječavanje širenja kineskih interesa.

Zato i ne čudi da američki državni tajnik Antony Blinken, na marginama zasjedanja Glavne skupštine UN-a, namjerava razgovarati s francuskim ministrom vanjskih poslova Jean-Yves Le Drianom  o bilateralnim odnosima, koji su se pogoršali zbog spomenutog sporazuma Washingtona, Londona i Canberre u vojnoj sferi.

U State Departmentu je priopćeno slijedeće: “Bijela kuća je jasno izjavila kako američki predsjednik Joe Biden namjerava imati relativno kratak razgovor s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Očekujemo da će državni tajnik Blinken 22. rujna susresti ministra Le Driana na ministarskom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a i na sastanku G20 o Afganistanu.”





Komentari

komentar

You may also like