Australsko svemirsko zapovjedništvo upozorava na kineski satelitski nadzor

Australska svemirska industrija upozorava da Kina pojačava svoj satelitski nadzor. Australsko obrambeno svemirsko zapovjedništvo kaže da radi na planu nabave tehnologije “mekog” uništavanja (soft-kill) neprijateljskih satelita.

James Brown, voditelj trgovačke grupe Udruge svemirske industrije Australije, rekao je danas da Kina ima dobro uhodani i razvijeni sustav za praćenje iz svemira. “Mislim da ljudi jednostavno ne shvaćaju da nas svaki dan slušaju i nadziru kineski sateliti koji su samo 100 do 200 kilometara iznad naših glava. Kina ih lansira stotine godišnje i bilježimo sve više takvih aktivnosti”, rekao je Brown, prenosi VOA.

Godinu dana staro Australsko obrambeno svemirsko zapovjedništvo radi na takozvanoj soft-kill tehnologiji za uništavanje neprijateljskih satelita bez stvaranja opasnog otpada. Umjesto korištenja projektila, Australija želi razviti vlastitu sposobnost elektroničkog ratovanja za ometanje i onesposobljavanje satelita, ali odgovarajuća tehnologija još nije komercijalno dostupna. Zapovjednica svemirskog zapovjedništva Catherine Roberts je govorila za ABC o mogućnostima elektroničkog ratovanja i prijetnjama australskim satelitima. Rekla je novinarima da postoji potreba za “nedestruktivnim” sposobnostima za odvraćanje napada ili ometanje neprijateljskih satelita. 

Roberts kaže da se od osnivanja Australskog obrambenog svemirskog zapovjedništva u ožujku 2022., sveukupni broj svemiru više nego udvostručio i sada ih je oko 8000 u orbiti. Kina je prošle godine lansirala više satelita nego Sjedinjene Države.

U veljači su Sjedinjene Države oborile divovski kineski balon za koji su tvrdile da je špijunirao ključne vojne lokacije diljem Amerike. Peking je, međutim, inzistirao da se radi o meteorološkom balonu koji je skrenuo s kursa. Diplomatski spor je pokrenuo raspravu i međusobne optužbe za nadzor i špijunažu.

Komentari

komentar





You may also like