Australskim komandosima prijeti kazneni progon zbog zvjerstava u Afganistanu

Trinaestorici australijskih specijalaca prijeti nečasan otpust iz vojne službe, kao i kaznene prijave, nakon objave informacija o protuzakonitim ubojstvima u Afganistanu. To je u petak, 27. studenoga, priopćio Reuters pozivajući se na australijskog zapovjednika oružanih snaga.

Neovisno izvješće, objavljeno prošloga tjedna, pruža dokaze o tome, da je 19 australskih vojnika ubilo 39 talibanskih zatvorenika i afganistanskih civila. Istina, niti jedan od 19 vojnika u izvješću nije imenovan, ali podaci o njima prebačeni su u zapovjedništvo radi mogućeg kaznenog progona.

General-pukovnik Rick Burr , zapovjednik australske vojske, priznao je kako je 13 vojnika dobilo obavijesti, koje bi mogle dovesti do njihovog protjerivanja iz službe. Burr nije imenovao nikoga od njih, ali je rekao da na popisu nije nitko od spomenutih 19 vojnih osoba koje bi se mogle suočiti s kaznenim prijavama.

“Do sada je 13 osoba primilo administrativne obavijesti u vezi s afganistanskom istragom”, rekao je Burr novinarima u Canberri.

Burr se, također, službeno ispričao Afganistanu nakon što je izvješće objavljeno prošlog tjedna. Ono govori o ponašanju australskih komandosa u Afganistanu između 2005. i 2016. i sugerira da su stariji komandosi, možda, prisilili mlađe vojnike da ubijaju zatočenike kako bi “uvježbali okus krvi” na bojnom polju. Tijekom istrage proučeno je više od 20 000 dokumenata i 25 000 slika, te su pod prisegom ispitana 423 svjedoka.
Prema navodima britanskog medija Daily Mail, 9 australijakih vojnika, 8 muškaraca i jedna žena, u tri tjedna, usred otkrivanja njihovih ratnih zločina u Australiji, počinilo je samoubojstvo. Svi su bili u dobi od 20 do 50 godina. Smatra se kako je suicid uzrokovao stres nakon što su objavljeni dokazi o 39 ubojstava od strane australijskih komandosa.

Australija je u Afganistan poslala svoje vojnike u sastavu međunarodne koalicije pod vodstvom SAD-a s ciljem uništenja terorističke talibanske organizacije nakon pada njihovog režima 2001. godine.

 

 

 

Komentari

komentar
You may also like