Australsko ministarstvo obrane uklanja sve kamere kineske proizvodnje

Australsko ministarstvo obrane uklonit će nadzorne kamere koje su izradile tvrtke povezane s Komunističkom partijom Kine sa svojih zgrada, priopćila je vlada. Do odluke dolazi nakon što su SAD i UK poduzele slične poteze.

Australski ABC objavio je da se najmanje 913 kamera, interfona, elektroničkih ulaznih sustava i videorekordera koje su razvile i proizvele kineske tvrtke Hikvision i Dahua nalaze u uredima australske vlade i agencija, uključujući ministarstvo obrane i ministarstvo vanjskih poslova i trgovine. Hikvision i Dahua djelomično su u vlasništvu kineske vlade, tj. Komunističke partije.

Američka vlada priopćila je u studenom da zabranjuje telekomunikacijsku i opremu za videonadzor nekoliko istaknutih kineskih marki, uključujući Hikvision i Dahua, u nastojanju da zaštiti nacionalnu komunikacijsku mrežu. Riječ je, naravno, o zaštiti povjerljivih razgovora i podataka. Sigurnosne kamere Hikvisiona već su zabranjene u zgradama britanske vlade u studenom. 

Upitana o odluci Australije, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning kritizirala je ono što je nazvala “pogrešnom praksom koja prenapreže koncept nacionalne sigurnosti i zlorabi državnu moć za suzbijanje i diskriminaciju kineskih poduzeća”, prenosi Xinhua.

Revizija je otkrila da su Hikvision i Dahua kamere i sigurnosna oprema pronađeni u gotovo svim odjelima osim odjela poljoprivrede i odjela premijera i kabineta. Oporbeni glasnogovornik za kibernetičku sigurnost James Paterson rekao je da je potaknuo reviziju uporno postavljajući pitanja svakoj federalnoj agenciji tijekom šest mjeseci nakon što ministarstvo unutarnjih poslova nije moglo reći koliko je kamera, sustava kontrole pristupa i interkoma instalirano u vladinim zgradama. “Hitno nam je potreban plan vlade da ukloni svaki od ovih uređaja iz odjela i agencija australske vlade”, rekao je Paterson. Obje tvrtke podliježu kineskom nacionalnom zakonu o obavještajnim službama, koji od njih zahtijeva da surađuju s kineskim obavještajnim agencijama, rekao je. “Ne možemo znati šalju li se osjetljive informacije, slike i audio zapisi prikupljeni ovim uređajima potajno natrag u Kinu protivno interesima australskih građana”, dodao je Paterson.

Komentari

komentar





You may also like