Austrija će energetskim tvrtkama uvesti porez na neočekivani prihod

Austrija će uvesti privremeni porez na iznenadnu dobit za energetske tvrtke, objavilo je u petak tamošnje ministarstvo financija, prenosi Anadolu.

Porez na neočekivanu dobit, koji se naplaćuje na neočekivano velike profite, bit će do 40% za naftne i plinske tvrtke. Primjenjivat će se na profite naftnih i plinskih kompanija u 2022. i 2023., koji su 20% iznad prosjeka godina između 2018. i 2021. Iznos poreza može se smanjiti na 33% ako bi tvrtke ulagale u zelenu energiju.

Taj je potez dio sporazuma na razini cijele Europske unije koji ima za cilj redistribuciju dijela viška profita energetskih tvrtki. Zarade energetskih tvrtki ove su godine vrtoglavo porasle jer je ruski rat protiv Ukrajine povisio cijene energije. Austrijski vicekancelar Werner Kogler nazvao je najnoviji potez vlade “ratnom dividendom”. “Važno je da činimo korak prema većoj pravednosti”, rekao je na konferenciji za novinare.

‘EUROPA BEZ PLINA – GOSPODARSTVO U RECESIJI’: Konferencija koja je donijela precizne projekcije kretanja na gospodarskom planu u idućoj godini!

 





Komentari

komentar

You may also like