Austrija: Golema zapljena oružja i nacističkih simbola

Austrijska antiteroristička policija uhitila je osumnjičenog neonacista i njegovu suprugu zbog posjedovanja golemog arsenala ilegalnog oružja, preko tone streljiva i raznih nacističkih simbol, prenosi Newsweek.

Do otkrića je došao Državni ured za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma u Donjoj Austriji, u gradu Badenu blizu Beča. Zapljena uključuje teške strojnice, mitraljeze, pištolje, ručnu bombu, cijevne bombe i druge eksplozivne materijale, snajpersku pušku s nišanom, puške sačmarice, vatreno oružje s prigušivačima i preko 1 200 kilograma streljiva.

“Borba protiv desnog ekstremizma i dalje je vrlo aktualna”, rekle su vlasti. “Muž i njegova supruga će na temelju oduzetih predmeta biti prijavljeni nadležnom okružnom upravnom tijelu i državnom odvjetništvu”. Mnogo je zaplijenjenog vatrenog oružja napunjeno i spremno za upotrebu.

Ured je objavio snimke na kojima se vide neki od predmeta snimljenih tijekom masovne zapljene. Osim oružja, vlasti su također rekle da su uzele “čeličnu kacigu s kukastim križem, druge nacističke predmete (letke, medalje, kovanice) i raznu povezanu literaturu”.

Policija trenutno istražuje veze osumnjičenog kako bi utvrdila jesu li umiješane druge grupacije ili pojedinci. Detalji o konkretnim optužbama s kojima će se par suočiti nisu odmah objavljeni. Dok izlaganje ili posjedovanje nacističkih simbola nije protuzakonito u državama kao što su UK i SAD, to jest ilegalno u Njemačkoj, Austriji i nekoliko drugih europskih zemalja.

Komentari

komentar





You may also like