Austrija i još 4 zemlje traže summit EU zbog „nepravedene distribicije cjepiva“

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i još četvorica njegovih kolega iz Bugarske, Češke, Latvije i Slovačke uputili su pismo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Vijeća Charlesu Michelu, u kojem pozivaju na održavanje summita EU o distribuciji cjepiva. Trenutačni sustav proturječi “duhu europske solidarnosti”, izjavio je austrijski kancelar. Međutim, Europska komisija suprotstavlja se optužbama za nejednaku raspodjelu, a Kurtzovim stavovima protivi se i austrijsko Ministarstvo zdravstva, navode pojedini austrijski mediji, kao i medij Politico.

Kurtz i njegove kolege iz spomenutih zemalja navode kako se zajednički kupljena cjepiva ne dostavljaju jednako svim zemljama članicama. “U posljednjih nekoliko dana” otkriveno je kako se isporuke doza cjepiva od strane farmaceutskih kompanija ne vrše prema populacijskom ključu. „Ako se ovaj sustav nastavi, do ljeta bi stvorio i produbio ogromne nejednakosti među državama članicama. Neki bi mogli postići imunitet krda za nekoliko tjedana, dok bi drugi daleko zaostajali” navodi združena premijerska petorka.

Odgovor Europske komisije je „ne krivite nas“, kao i to, da je dobro poznato da se neke zemlje nisu prijavile za sva cjepiva na koja su imale pravo, a da su druge otkupile dodatne doze.

Austrija se nalazi na 19. mjestu od 27 prema udjelu populacije cijepljene u EU, a ostali potpisnici subotnjeg pisma također su u najnižim redovima.

Austrijsko Ministarstvo zdravstva, koje pregovara o količini doza cjepiva za tu zemlju, po ovom pitanju ima sličan stav EK. Glavna tajnica tog ministarstva Ines Stilling izjavila je za ORF-Radio Ö1 kako je distribucija “uravnotežena i transparentna”. Uopće ne postoje metode tržnice: tijekom pregovora u ljeto 2020. sve države članice pitalo koliko žele određenog cjepiva.

Svaka je država članica osigurala različite količine određenog cjepiva. To se nije temeljilo na načelu tko prvi nazove ili tko je najglasniji, izjavila je Stilling.





Komentari

komentar

You may also like