Austrija i Mađarska smatraju da EU ne može ograničiti cijene plina iz Rusije

U EU nema jednoglasja oko ograničenja cijena ruskog plina i još se ne očekuje, rekao je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen na medijskoj konferenciji u Beču nakon pregovora s mađarskom kolegicom Catalinom Novak koja je bila istog mišljenja. O tome izvješćuje RIA Novosti.

“Znate da se o ovoj temi stalno raspravlja na sastanku ministara energetike na razini EU i na Europskom vijeću. Koliko mogu reći, jedinstvo svih 27 članica nije unaprijed postignuto, ..možda i nije predviđeno”, kazao je Van der Bellen odgovarajući na pitanje novinara.

Dodao je i kako je uvjeren da će Austrija “sigurno prebroditi zimu”, skladišta plina su dobro popunjena, što ne mijenja potrebu “kratkoročno postići veću diverzifikaciju opskrbe, uključujući i dobavljače LNG-a i drugih vrsta plina”, i “srednjoročno gledano, izglede za odlazak iz fosilne energije.

Mađarska predsjednica je odgovorila da su po pitanju ograničavanja cijena ruskog plina “stavovi u Europi različiti”, trenutačno ne vidi “postizanje dogovora u budućnosti”.

“Za Mađarsku je važno postići pristupačne cijene i jamstvo opskrbe energijom. Drugim riječima, Mađarska bi trebala moći platiti energente ne samo sada, nego u bilo kojem trenutku, a mi ćemo učiniti sve da to zajamčimo”, kazala je.

Ovdje treba dodati kako i u Grčkoj smatraju malovjerojatnim da će Europska unija postaviti gornju granicu za cijene prirodnog plina. To bi moglo dovesti do vrlo ozbiljnih posljedica za potrošače zimi, izjavio je izvor u grčkoj plinskoj industriji za RIA Novosti.





Na pitanje hoće li biti moguće postaviti gornju granicu cijene plina, sugovornik agencije je odgovorio: “Ne vjerujem baš u to. Gazprom je dao jasan odgovor o plafonu cijene”.

Podsjećamo da je Europska komisija 18. listopada predstavila niz mjera koje bi se mogle primijeniti u EU i o kojima su krajem prošlog tjedna razgovarali čelnici zemalja na summitu EU i koji su se uglavnom složili s idejama EK.

Među njima su stvaranje privremenog mehanizma za ograničavanje cijena plina za proizvodnju električne energije u EU, uvođenje dodatne referentne cijene plina koja bi bolje odražavala stanje na tržištu od općeprihvaćenog TTF-a (nizozemsko plinsko čvorište), kao i provedba obvezne zajedničke kupnje plina za EU i stvaranje privremenog dinamičkog cjenovnog koridora za ograničavanje skokova njegove vrijednosti na tržištu.





O ovoj smo temi jučer objavili zanimljivu vijest iz perspektive Norveške, također velikog proizvođača prirodnog plina, što možete pogledati na poveznici ispod teksta.

Norveška se protivi ograničenju cijene plina od strane EU

Komentari

komentar

You may also like