Austrija prihvatila ruske uvjete za plaćanje plina u rubljima

Austrijska strana, koju predstavlja austrijska naftna i plinska kompanija OMV, prihvatila je ruske uvjete za plaćanje isporuke ruskog plina u rubljima otvaranjem računa u ruskoj banci, izjavio je u srijedu austrijski kancelar Karl Nehammer, a prenosi ruska agencija TASS.

“Mi, odnosno OMV, prihvatili smo uvjete plaćanja, kao i njemačka vlada. Utvrđeno je da su uvjeti u skladu s uvjetima sankcija. To nam je bilo važno”, kazao je premijer je na konferenciji za novinare.

Skrenuo je pozornost na činjenicu da su Poljska i Bugarska odbile platiti ruski plin po mehanizmu rublja, te su se stoga suočile s problemima s opskrbom ove vrste goriva iz Rusije.

Prema Nehammerovim riječima, ruski predsjednik Vladimir Putin ga je tijekom svog putovanja u Moskvu uvjeravao u buduće isporuke plina u cijelosti i mogućnost plaćanja u eurima, tako da se situacija za Austriju do sada nije promijenila, navodi TASS.

Ovdje treba dodati kako je nedavno austrijski premijer osobno boravio u Moskvi, gdje je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom – i o Ukrajini i o energetici. To je najbolji dokaz kako se pojedine članice EU, svjesne svojih energetskih potencijala odnosno njihovog deficita, uspijevaju izboriti za svoje energetske interese usprkos krute (geo)politike i instrukcijama koje im u tom smislu stižu iz Bruxellesa. Austrija tu, dakako, nije iznimka.

Istodobno s današnjim riječima austrijskog premijera, navodimo i kako je ministrica energetike te zemlje Leonore Gewessler najavila neprekinute isporuke ruskog plina. Prema njenim riječima, bez toga će biti upitno punjenje skladišta prije početka hladnog vremena. Ali Austrija će nastaviti diverzifikaciju opskrbe, kazala je ministrica.





Izjave austrijskih dužnosnika stižu u kontekstu današnje obustave opskrbe ruskim plinom bugarskog državnog operatera Bulgargaz i poljskog operatera PGNiG, nakon što su obje odbile poštivati ​​uvjete Moskve o načinu plaćanja plina. (Više o toj temi možete pročitati ovdje ili na poveznici ispod teksta.)

I dok Varšava tvrdi kako se za ovu odluku Moskve pripremala i da neće biti problema s opskrbom zemlje, Bugarska je i dalje u velikoj mjeri ovisna o ruskom plinu.

Ranije je Rusija najavila prijelaz na plaćanje plina u rubljima kao odgovor na jačanje zapadnih sankcija.





Z. Meter: Putinova prijetnja postala stvarnost: Rusija zaustavlja isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj

Komentari

komentar

You may also like