Austrija: Putinova „vrata u Europu“

Ruski predsjednik Vladimir Putin završio je posjet Austriji, povodom obilježavanja 50. godišnjice potpisivanja prvog ugovora za isporuke plina iz SSSR-a u tu zemlju.

Putin se u Austriji sastao s predsjednikom Alexanderom Van der Bellennom, kancelarom Sebastianom Kurzom i austrijskim poslovnim ljudima.

Nakon razgovora Putin je izjavio kako je Rusija ostala otvorena za suradnju s europskim državama. Pri tom je naglasio kako su sankcije i bilo koja politička ograničenja, kao i protekcionizam, štetni za svih pa tako i za njihove inicijatore.

Rusija i Austrija ojačat će bilateralne odnose. Rusija je sada drugi investitor u austrijsko gospodarstvo nakon SR Njemačke. Dobrom dinamikom raste robna razmjena i energetska suradnja, kazao je Putin.

Austrija 1.srpnja preuzima predsjedanje EU i upravo je zbog tog razloga pitanje proturuskih sankcija dominiralo u razgovorima Vladimira Putina s njegovim austrijskim domaćinima.

„Dijalog s Rusijom je vrlo važan ne samo za Austriju, već i za EU. Rusija je stvarni dio Europe“, kazao je austrijski predsjednik. Glede toga ukazao je i na svoj osobni stav i osjećaj, budući da su njegovi predci u Rusiji živjeli od kraja 17. do početka 20. stoljeća. Istodobno je napomenuo kako će se Austrija pridržavati linije EU po pitanju proturuskih sankcija. „Živimo u vrijeme porasle napetosti. Austrija je dužna dati doprinos u njezinom smanjivanju. Ali treba reći i kako se Austrija po pitanju sankcija pridržava linije EU“, kazao je austrijski čelnik.





Sličan stav iznio je i kancelar Kurz, izrazivši pritom nadu, kako će napredak u ispunjenju sporazuma iz Minska o riješenju ukrajinskog problema omogućiti ukidanje sankcija „korak po korak“. Kazao je kako čitav kontinent ne želi međusobne sukobe,  već suradnju.

Putin je sa svoje strane uvjerio Kurza u rusku otvorenost za suradnju s Europom i naglasio kako je do nedavno dijelovao čitav niz instrumenata i mehanizama za međusobnu suradnju ali da su oni jednostrano pokidani, ne ruskom inicijativom. „Postupno se taj rad ponovo uspostavlja, mi to vidimo. Vode se konzultacije i dijalog s predstavnicima iz Bruxellessa po nizu smjerova. I oni se odvijaju, prema mom mišljenju, vrlo konstruktivno, iako ne jednostavno“, kazao je ruski čelnik.

Gospodarske veze:





Austrijska energetska tvrtka OMV i ruski Gazprom potpisali su sporazum o isporukama ruskog plina do 2040. godine. Dokument je potpisan tijekom razgovora Kurz-Putin u Beču.

Rusija je važno tržište za Austriju i ima golemi potencijal za proširenje ekonomskih veza, kazao je premijer Kurz.

Putin je kazao kako su „austrijski partneri investirali gotovo 4 milijarde eura“ i da „u Rusiji radi više od 500 austrijskih tvrtki“. To se tržište može i proširiti zahvaljujući Euroazijskom ekonomskom savezu (Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Armenija, Kirgistan), koji raste brzom dinamikom, kazao je Putin.

Plin:

Austrija se, zahvaljujući plinskim ugovorima još iz vremena SSSR-a, pretvorila u europski energetski hub.

Austrijski predsjednik je suradnju dviju zemalja u sferi plinskih isporuka nazvao primjerom „moguće suradnje“, i dodao, kako ne vidi smisao u zamjeni ruskog plina skupljim američkim ukapljenim plinom, što Europi nameću pojedini američki političari.

„Često se ne razmatra kako je američki  LNG dva, ako ne i tri puta skuplji od ruskog plina. S tim u svezi, već čisto s ekonomskog gledišta nema smisla mijenjati ruski plin američkim ukapljenim plinom“, kazao je predsjednik Van der Bellen.

Ruski predsjednik podsjetio je na kontinuirane i nikada ne prekidane isporuke plina kroz Austriju namjenjenog i za druge europske zemlje u posljednjih pola stoljeća.
„Zbog toga neće biti preuveličano ako kažemo, kako zajedničkim naporima Rusija i Austrija daju poseban doprinos u osiguranju energetske sigurnosti za čitav europski kontinent“, kazao je Putin.

Dodao je i kako se „nastavlja realizacija projekta „Sjeverni tok 2“ i da je „austrijski kancelar pozitivno ocijenio taj projekt kao čisto gospodarski“.

Na susretu s predstavnicima austrijskog biznisa, Putin je naglasio kako su Gazprom i OMV spremni za realizaciju projekta „Sjeverni tok 2“, koji će omogućiti minimalizaciju tranzitnih rizika i osigurati europskom gospodarstvu dodatne količine plina u iznosu od 55 milijardi m3 godišnje.

 

Slovenija i Gazprom sklopili ugovor o uvozu plina do 2023.g.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like