Austrija tvrdi da neće plaćati plin u rubljima

Austrija ne planira plaćati ruski plin u rubljima, ustvrdio je ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg u intervjuu za Al Jazeeru.

“Naš stav je jasan. Predani smo već postojećim sporazumima [s Rusijom] i nećemo plaćati u rubljima, nemamo takvu namjeru”, rekao je Schallenberg.

Osim toga, austrijski kancelar Karl Nehammer izjavio je 27. travnja da su prihvatili uvjete za plaćanje isporuke ruskog plina u rubljima otvaranjem računa u ruskoj banci. Na taj način, tvrdi, Austrija može plaćati ruski plin u eurima, unatoč promjenama u postupku plaćanja koje je uveo Gazprom. (Više o toj temi možete pročitati ovdje ili na poveznici ispod teksta.) Austrijski koncern za naftu i plin OMV rekao je, odgovarajući na zahtjev TASS-a za komentar, da je analizirao informacije iz Gazproma i da radi na rješenju koje bi bilo u skladu s uvjetima sankcija.

Krajem ožujka, ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je promjenu plaćanja za isporuku plina neprijateljskim zemljama na rublje. Izjavio je tada da će Moskva odbiti prihvaćanje plaćanja po takvim ugovorima u diskreditiranim valutama, uključujući dolare i eure. Također je zadužio vladu da Gazpromu da naputak o izmjeni postojećih ugovora. Putin je 31. ožujka potpisao dekret o pravilima trgovine plinom s neprijateljskim zemljama, koji propisuje novi sustav plaćanja ugovora, izvještava Reuters.

Nova procedura plaćanja ruskog plinovodnog plina u rubljima od strane kupaca iz neprijateljskih zemalja stupila je na snagu 1. travnja. Ti kupci moraju otvoriti posebne račune u rubljima i stranoj valuti kod Gazprombanke za plaćanje isporuke plina. Konverzija valuta će se vršiti na ruskim burzama. U slučaju nepotpunog plaćanja, ruska carina je ovlaštena zabraniti isporuke. Vladina komisija za kontrolu stranih ulaganja u Rusiji ima pravo izdati iznimke od ovih pravila za pojedinačne kupce.

 
Austrija prihvatila ruske uvjete za plaćanje plina u rubljima

 

Komentari

komentar

You may also like