Austrijski kancelar: Embargo na ruski plin nije moguć

Nemoguće je uvesti embargo na ruski plin jer prijeti kolapsom industrije i nezaposlenošću, rekao je austrijski kancelar Karl Nehammer na konferenciji za novinare s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, prenosi Tass.

“Pozicija Austrije je takva da je nemoguće uvesti embargo na plin. Ne samo zato što Austrija ovisi o ruskom plinu, o njoj ovisi i njemačka industrija, a ako ona propadne, srušit će se i austrijska; suočit ćemo se s masovnom nezaposlenošću”, rekao je političar.

Situacija u Ukrajini pokazuje da već odobrene sankcije ne djeluju dovoljno brzo, rekao je Nehammer. “To je zato što ruska vojska i Ruska Federacija imaju otpornost zbog svoje veličine i svojih sposobnosti, što se još uvijek može pokazati”, ustvrdio je kancelar. Nehammer je istodobno izrazio uvjerenje da će ‘pametne sankcije’, poput ograničenja u pogledu elektroničkih komponenti, s vremenom pokazati svoju učinkovitost.

Agencija News.am navodi da je austrijski kancelar kritizirao Europsku komisiju rekavši da kontradiktornim uputama o kupnji plina osuđuje zemlje članice na neuspjeh, a istodobno ne ispunjava vlastita obećanja.

Prema njegovim riječima, čelnik EK je zatražio od članica da se međusobno ne natječu na svjetskim tržištima plina, a Austriji je savjetovao da kupuje plin kako bi obnovila svoje rezerve plina. Istodobno, obećana platforma za koordinaciju nabave plina u EU nikada nije implementirana. “Vidimo mnoge najave Europske komisije, ali vrlo malo provedbe”, rekao je novinarima. “Ova zajednička platforma za kupnju bila bi važnija nego ikad.”

U širem kontekstu, austrijski kancelar dočekao je u četvrtak u Beču mađarskog premijera Viktora Orbana na bilateralnim razgovorima koji su bili usredotočeni na migracije, kao i na rat u Ukrajini i njegove posljedice, piše Associated Press.





Sastanak dvojice srednjoeuropskih čelnika uslijedio je samo nekoliko dana nakon što je jedna od Orbanovih najbližih suradnica podnijela ostavku u znak prosvjeda zbog, kako je nazvala, “čisto nacističkog” govora mađarskog premijera u kojem je osudio da Europa postaje društvo “mješovite rase”. Nehammer se pokušao brzo distancirati od Orbanovih kontroverznih primjedbi, rekavši novinarima u Beču da je mađarskom premijeru jasno dao do znanja da “mi u Austriji odbacujemo i najoštrije osuđujemo svaki oblik trivijalizacije ili relativizacije rasizma ili čak antisemitizma”.

Dok su Orbanov stav protiv migranata i kritika zapadnih liberalnih vrijednosti dugo izazivali reakciju, subotnji govor izazvao je novi val bijesa diljem Europe i oporbe u Mađarskoj. U njemu je Orban izjavio da zemlje s velikim migracijama izvan Europe “više nisu nacije”. Iako Orban nije eksplicitno ponovio ove primjedbe u Beču u četvrtak, naglasio je svoju antimigrantsku agendu i inzistirao na onome što je vidio kao potrebu za obranom kulture svoje zemlje od vanjskog utjecaja. “Ne želim da Mađarska postane useljenička zemlja i ne želim da migracija ojača u Mađarskoj”, rekao je. “Uvijek sam zastupao to stajalište i nastavit ću tako, ovo nema nikakvu biološku osnovu. Ovo za nas nije rasno pitanje. Ovo je pitanje kulture. Naprosto, našu civilizaciju treba sačuvati ovakvu kakva je sada.”

Komentari

komentar





You may also like