Austrijski kancelar Putinu dao plinski ultimatum: Gazpromu može oduzeti skladište u Salzburgu

Austrija će Gazpromu oduzeti skladište plina u Salzburgu ako ga ruska tvrtka ne napuni, kazao je austrijski kancelar Karl Nehammer u intervjuu za tamošnji medij Kronen Zeitung.

Iz intervjua, koji je prije svega bio fokusiran na sve složenije unutarnje političke i gospodarske probleme Austrije, izdvajamo slijedeće pitanje novinara i odgovor austrijskog kancelara:

Oporba želi nove izbore, politički promatrači govore o kaosu . Iskreno, je li koalicija još sposobna za djelovanje?

“Potpuna sposobnost djelovanja sastoji se u tome da se nešto politički oblikuje i mijenja. Od aktualne teme skrbi do pitanja sigurnosti opskrbe energijom stvaranjem strateške pričuve po prvi put u Drugoj republici. Spremnici plina se pune. A mi ćemo se pobrinuti, ako ruski Gazprom ne napuni naše najveće skladište (u vlasništvu je tog ruskog energetskog diva i trenutno je de facto prazno), da im ga oduzmemo za druge pružatelje! Pitanje je kako sniziti cijene energije. To zahtijeva raspravu na europskoj razini o razdvajanju cijena plina i električne energije.”

Austrijski kancelar Karl Nehammer dalje je kazao kako se moraju rasteretiti ljudi, industrija, poduzetnici i poljoprivreda. „Zato sam ministru financija, a također i sadašnjem ministru ekonomije i rada, naložio da razviju modele kako možemo iskoristiti neizmjerno visoke profite tvrtki u djelomičnom državnom vlasništvu za rasterećenje. … Uz ovu dimenziju kriza, stare sheme ne funkcioniraju. Recepta za to nema, ni na jednoj ni na drugoj strani… Ne želim ni renacionalizirati, ali moramo se pripremiti u zakonodavnom tijelu da izravno interveniramo tamo gdje je to potrebno“, kazao je kancelar.

Podsjećamo da je već ranije austrijska ministrica energetike Leonore Gewessler potvrdila da se plin u Austriju isporučuje bez prekida, ali i da bez opskrbe plinom iz Rusije ove godine neće biti moguće napuniti skladišta prije zime. Pri tom je dodala kako Austrija želi diverzificirati izvore.





Od 1. travnja Rusija je počela zahtijevati plaćanja za plin od strane Rusiji neprijateljskih zemalja prema novom modelu, u ruskim rubljama, kako bi se ta zemlja brže udaljila od dolara i eura s obzirom na proturuske sankcije i zamrzavanje ruskih rezervi. Taj model nalaže da inozemni kupac plina mora u ruskoj Gazprombanci  otvoriti posebne račune u valuti i rubljama. Kupac prenosi potrebni iznos na prvi račun u valuti sukladno ugovoru, banka ga prodaje na Moskovskoj burzi i kreditira rublje na drugi račun. S njega se onda plaća Gazpromu za isporučene količine plina.

Prema riječima ruskog predsjednika Vladimira Putina, Moskva će odbijanje plaćanja u rubljama smatrati neispunjavanjem ugovornih obveza.

 





Komentari

komentar

You may also like