Austrijski šef diplomacije Bruxellesu: proturuskim sankcijama „ne režite granu na kojoj sjedite“

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg u intervjuu za Welt am Sonntag pozvao je Europsku uniju da se suzdrži od pretjeranog reagiranja na Rusiju zbog “slučaja Navalny”.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg komentirao je predstojeći sastanak ministara vanjskih poslova zemalja EU, koji bi se trebao održati danas, 22. veljače, gdje se planira razgovarati o “slučaju Navalny” i sankcijama protiv Rusije.

“Popis sankcija mora biti politički pismen i pravno pouzdan. Rusija je stvarnost u našoj zajednici susjeda koju ne možemo ignorirati. U suprotnom, presjeći ćemo vlastitu granu („na kojoj sjedimo’)”, kazao je austrijski ministar. Prema njegovim riječima, Bruxelles ne treba napustiti dijalog s Rusijom.

“Dijalog tamo gdje je to moguće”, pozvao je Schallenberg i dalje kazao:

“Razgovarat ćemo na Vijeću za vanjske poslove o prikladnim reakcijama o slučaju Navaljni.”

Napominjemo: čini se kako će se EU i ovoga puta odlučiti za tzv. personalne sankcije, vezane za pojedince iz ruske vlasti ili struktura s njom povezanih, koje uglavnom uključuju zabranu izdavanja viza za ulazak EU, zamrzavanje imovine i sl. Sankcije, koje bi, nakon onih uvedenih 2014. g  zbog ukrajinske krize, opet snažnije udarile na rusko gospodarstvo ili pojedine ključne gospodarske sektore te zemlje EU do sada je Bruxelles uvijek spretno izbjegavao. Upravo je na to posljednje nedavno upozorio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, kazavši kako je Rusija u slučajnu novih sankcija EU koje bi činile znatnu štetu ruskim gospodarskim interesima, spremna i na potpuni prekid odnosa s EU. To će, kako je pojasnio, ponajprije ovisiti o EU.





Ipak, strpimo se još do kraja današnjega dana i sačekajmo konačnu odluku Bruxellesa.

 

Komentari

komentar





You may also like