Autralija želi prijeći u novu fazu života s covidom-19: ‘Već smo sada djelomično u fazi D’

Australski premijer Scott Morrison rekao je da politički čelnici njegove zemlje žele prijeći u novu fazu života s covidom-19 kao da je riječ o gripi, ali će se prije toga posavjetovati sa zdravstvenim stručnjacima.

Dan nakon sastanka s vladinim ministrima i čelnicima australskih saveznih država, Morrison je u subotu ujutro rekao novinarima da su razgovarali o prelasku na “fazu D” nacionalnog plana odgovora na pandemiju.

“Naše zračne luke su ponovno otvorene, međunarodni dolasci su dopušteni, trenutno postoje izuzeća od karantene za ljude koji se vraćaju, tako da smo sada već djelomično u fazi D”, rekao je.

Čelnici su predložili odustajanje od uvjeta izolacije za bliske kontakte s oboljelima od covida-19 i zatražili daljnje savjete o tome od stručnog povjerenstva, rekao je.

Pravilo izolacije je dovelo do manjka radne snage u australskim tvrtkama, rekao je Morrison, čija se konzervativna vlada suočava s izborima u svibnju.

“Vjerujemo da smo sada prilično u fazi D, postoji nekoliko izuzetaka od toga. Faza D, zapamtite, znači živjeti s virusom poput gripe”, rekao je.





Savezne države Zapadna Australija i Sjeverni teritorij trebale bi ukinuti mjere mjesec dana nakon istočnih država, rekao je.

Zdravstveni dužnosnici u Novom južnom Walesu, najmnogoljudnijoj državi, ovog su tjedna izrazili zabrinutost zbog porasta nove BA.2 podvarijante omikrona za koju su rekli da bi mogla udvostručiti dnevni broj slučajeva do kraja mjeseca s najnovijih brojki od oko 15.000.

Komentari

komentar





You may also like