Azerbajdžan je izraelskim dronom “kamikazom” uništio armenski S-300 proturaketni sustav

Armenske oružane snage izgubile su najmanje jedan sustav S-300 uništen od strane azerbajdžanskih dronova. S-300 je protuzračni raketni sustav razvijen i proizveden u vrijeme Sovjetskog Saveza. Prema Caucasus War Reportu, S-300 je uništio dron kamikaza “IAI Harop” izraelske proizvodnje.

Medij tvrdi da Azerbajdžan učestalo ovu vrstu bespilotnih letjelica u sukobu s Armenijom. Prema izvoru, još jedna IAI kamikaza bespilotna letjelica uništila je armenski radarski sustav P-18 (ruska proizvodnja) i R-330zh Resident radio-elektronički sustav za ratovanje (ruska proizvodnja). Isti model izraelskog drona kamikaze je bio oružje kojim je Azerbajdžan ubio general-bojnika Arakela Martikjana, šefa armenske vojne obavještajne službe. To se dogodilo 28. rujna 2020. Prema tadašnjim izvorima, šef vojne obavještajne službe umro je daleko od prve crte bojišnice.

IAI Harop dizajnirala je i proizvela izraelska tvrtka Israel Aerospace Industries. Njegova primarna funkcionalna je let između bojnih polja i položaja i uništavanje mete putem samouništenja. IAI Harop može se lansirati na dva načina – zemaljskim i pomorskim lanserom. Prema izraelskim izvorima, IAI radi na mogućnosti da se ovaj dron može lansiran i iz borbenog zrakoplova. Operativni domet drona je 1000 km, a u zraku može ostati do šest sati. Dron nije autonoman i njime upravlja operater. Operater može odabrati pokretnu ili statičnu metu. “Oči operatera” su elektro-optički senzori i kamere. IAI Harop ima i manju verziju za kraće udaljenosti. Ta verzija može ostati u zraku do tri sata i vrlo je pogodan za urbanu borbu i taktičku potragu za neprijateljskim pojedincima koji se povremeno skrivaju i ponovno pojavljuju. Nosivost eksploziva manje inačice bespilotne letjelice je 4 kg, do kod veće to iznosi 23 kg.

Azerbajdžan optužuje Erevan da su armenske trupe pokrenule provokaciju na području naselja Taškesen, Kelbajar i Lačin. Izbili su sukobi između dviju zaraćenih vojski na početku tjedna, a prema Azerbajdžanu Armenija je poražena. Živote je do sada izgubilo oko 150 vojnika, a ovo je najžešći okršaj još od 2020. Ipak, Azerbajdžan i Armenija sukobljavali su se oko regije Nagorno-Karabaha još od veljače 1988., kada je autonomna regija Nagorno-Karabah objavila svoje povlačenje iz Azerbajdžanske SSR. U sukob su uključena Rusija, Turska i Izrael, često i više direktno nego što to žele priznati.

Komentari

komentar





You may also like