Azerbajdžan odobrio rusko cjepivo Sputnik V

Ministarstvo zdravstva Republike Azerbajdžan odobrilo je rusko cjepivo Sputnik V protiv koronavirusa COVID-19  za cijepljenje svog stanovništva, priopćeno je iz tamošnjeg Ministarstva

Odgovarajuću uredbu o tome potpisao je 11. ožujka premijer te zemlje Ali Asadov. Dostava cjepiva Sputnik V izvršit će se u roku od 180 dana.

Drugom uredbom odlučena je i kupnja cjepiva AstraZeneca, koje upravo ovih dana ima velikih problema zbog navodnih određenih nuspojava koje su se pojavile nakon njegove uporabe a ogledaju se u evidentiranoj pojavi zgrušnjavanja krvi kod pojedinih osoba, zbog čega je sve više zemalja EU koje privremeno otkazuju cijepljenje stanovništva tim cjepivom: Austrija, Danska, Norveška, Island, Italija i, od danas – Bugarska, čija je vlada izjavila kako će mjera biti na snazi dok Europska agencija za lijekove EMA ne izda priopćenje kojom otklanja sumnje u sigurnosti tog cjepiva. Austrija je prva privremeno suspendirala uporabu AstraZeneca-inog cjepiva jer je medicinska sestra (49) umrla od poremećaja zgrušavanja krvi, nakon što je ga je primila.

Podsjetimo, Sputnik V već je odobren za uporabu, osim u Rusiji, i u Bjelorusiji, Mađarskoj, Slovačkoj, San Marinu, Moldaviji, Armeniji, Srbiji, Crnoj Gori, UAE, Bahreinu, Libanonu, Iranu, Alžiru, Jordanu, Iraku, Siriji, Egiptu, Tunisu, Argentini, Boliviji, Venezueli, Paragvaju, Meksiku, Nikaragvi,  Hondurasu, Gvatemali, Palestinskoj samoupravi, Turkmenistanu , Republici Srpskoj u BiH, Mijanmaru, Pakistanu, Mongoliji, Sent Vincentu, Grenadi, Kazahstanu, Uzbekistanu, Gabonu, Gani, Kirgistanu, Gvajani, Angoli, Džibutiju, Republici Kongo, Šri Lanki i Laosu.

Time je, prema broju odobrenja državnih regulatora, rusko cjepivo zauzelo drugo mjesto na popisu cjepiva protiv koronavirusa za koje je uporaba započela. U europskoj regulatornoj agenciji za lijekove EMA-i u tijeku je postupak provjere ovog ruskog cjepiva.

Komentari

komentar





You may also like