Azerbajdžan pokrenuo operaciju odmazde protiv armenskih snaga

Ministarstvo obrane Azerbajdžana priopćilo je da je u srijedu pokrenulo operaciju odmazde protiv armenskih snaga u Nagorno Karabahu nakon što je Armenija otvorila vatru i ubila azerbajdžanskog vojnika, prenosi Anadolu Agency.

“Ujutro 3. kolovoza pripadnici ilegalnih armenskih oružanih odreda na području Azerbajdžana, gdje je privremeno raspoređen ruski mirovni kontingent, bili su izloženi intenzivnoj vatri s položaja azerbajdžanske vojske stacioniranih u smjeru regije Lachin”, priopćilo je ministarstvo. Ovaj potez odmazde dolazi nakon što je azerbajdžanski vojnik ubijen “kao rezultat terorističke i diverzantske akcije koju su jutros izvele ilegalne armenske snage”, rečeno je.

Ministarstvo je objavilo da je Azerbajdžan “poduzeo relevantne mjere” i pokrenuo protuoperaciju nakon što su armenske snage pokušale zauzeti kirgisko brdo i uspostaviti nove borbene položaje. “Kao rezultat mjere odmazde koju su provele postrojbe azerbajdžanske vojske, vrh Girkhgiz, kao i Saribaba duž karabaškog grebena Malog Kavkaza i niz drugih važnih uzvisina su uzeti pod kontrolu”, dodaje se. Ministarstvo je podijelilo i snimke operacije.

U međuvremenu, EU je zatražila “momentalni prekid” neprijateljstava između azerbajdžanskih i armenskih snaga. “Od ključne je važnosti deeskalirati, u potpunosti poštivati ​​prekid vatre i vratiti se za pregovarački stol u traženju dogovorenih rješenja”, rekao je u izjavi glasnogovornik Josepa Borrella, visokog predstavnika Europske unije za vanjsku politiku.

Odnosi između bivših sovjetskih republika Armenije i Azerbajdžana napeti su od 1991. kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, poznat i kao Gornji Karabah, teritorij međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, i sedam susjednih regija. Njihovi posljednji sukobi bili su u rujnu 2020., tijekom kojih je Azerbajdžan oslobodio nekoliko gradova i gotovo 300 naselja i sela koje je Armenija okupirala gotovo tri desetljeća. Dogovor u studenom 2020., uz posredovanje Rusije, okončao je 44 dana intenzivnog sukoba.

Komentari

komentar





You may also like