Azerbajdžan potpisao Konvenciju o pravnom statusu Kaspijskog jezera

Foto: AzerNews

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliev potpisao je zakon „O potvrdi Konvencije i pravnom statusu Kaspijskog mora (jezera)“.

strateški važna crnomorsko-kaspijska regija

Kako je objavljeno na sajtu predsjednika te države, sukladno potpisanom Zakonu azerbajdžanskoj vladi je naloženo da predsjedniku dostavi prijedloge o provedbi normativnih izmjena akata i zakona Azerajdžana u skladu s navedenim Zakonom.

Podsjećamo: Konvenciju o pravnom statusu Kaspijskog mora potpisali su Azerbajdžan, Iran, Kazahstan, Rusija i Turkmenistan (pet zemalja koje imaju izlaz na Kaspijsko more), 12. kolovoza 2018. godine, u kazahstanskom gradu Aqtau, na Petom kaspijskom summitu, na kojem su sudjelovali predsjednici tih zemalja.

Prema usvojenom dokumentu, akvatorij Kaspijskog mora razgraničen je na unutarnje i teritorijalne vode, ribolovne zone i zajednički vodeni prostor. Dno i bogatstva ispod njega razgraničit će se na određene sektore, a također će se odrediti i granice zračnog prostora iznad samog jezera. Konvencija zbranjuje vojnu nazočnost u Kaspijskom moru država koje na njega nemaju izlaz.

Glavni tajnik UN-a Antonio Gutteres pozdravio je potpisivanje te Konvencije, nazvavši je povijesnim dokumentom.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like