(Video) Azerbajdžanci od Armenaca preuzeli pojedine strateške uzvisine i sela

Azerbajdžansko Ministarstvo obrane izjavilo je kako su njihove vojne snage pod nadzor stavile niz strateških uzvisina i šest sela koji su se do sada nalazili pod kontrolom armenske vojske.

Armensko Ministarstvo obrane navodi kako je Nagorno Karabah „izvrgnut zračnim i raketnim napadima…“ i da je armenska vojska uništila nekoliko helikoptera i bespilotnih letjelica protivničke strane (pogledaj video ispod teksta).

Iz ureda predsjednika nepriznate Republike Nagorno Karabah priopćeno je kako su topničkom napadu bili izvrgnuti civili, između ostalog i oni u administrativnom središtu Stepanakertu, zbog čega je stanovništvo u skloništima.

Podsjećamo: sukob u Nagorno Karabahu počeo je 1988. g., kada je ta autonomna regija naseljena Armencima proglasila svoje odcjepljenje od Azerbajdžanske Sovjetske Socijalističke Republike. Tijekom rata, koji je trajao od 1992.-1994.g. Azerbajdžan je izgubio nadzor nad još 7 svojih zona oko Nagorno Karabaha. Od 1992. g. vode se pregovori o mirnom rješenju sukoba u okviru Minske grupe OESS-a na čelu s tri zemlje: Rusijom, SAD-om i Francuskom.

 





Komentari

komentar

You may also like