Azerbajdžanska vojska ušla u grad Agdam

Azerbajdžanska vojska ušla je u Agdamsku zonu, priopćilo je tamošnje Ministarstvo obrane. Ona je službeno bila u sastavu Republike Azerbajdžana ali je tijekom ratnih zbivanja u srpnju 1993.g. njezin veći dio prešao pod nadzor nepriznate „Republike Nagorno Karabah“.

Podsjećamo: sukladno trojnom sporazumu od 10. studenog između Azerbajdžana, Armenije i Rusije okončan je vojni sukob u Nagorno Karabahu, a sukobljene strane zadržavaju zauzete položaje. Na linije razdvajanja razmješteni su ruski vojnici u svojstvu mirovnih snaga. Prema sporazumu 7 okupiranih zona oko Nagorno Katabaha koje drže armenske snage moraju postupno biti predane pod nadzor azerbajdžanske vojske i inkorporirane u sastav azerbajdžanske države.

Ovoj vijesti možemo pridodati i onu, prema kojoj je, sinoć, francuski predsjednik Emmanuel Macron preko video veze razgovarao s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Aliyevom i armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom. Teme razgovora bile su uglavnom humanitarnog karaktera i zaštite vjerske i kulturne baštine.

 

 

Komentari

komentar





You may also like