Azerbajdžanski parlament traži isključenje Francuske iz Minske grupe OESS-a o Karabahu

Parlament Republike Azerbajdžana predložio je tamošnjoj vladi da se obrati Europskoj organizaciji za sigurnost i suradnju OESS i zatraži isključenje Francuske iz sastava Minske grupe te organizacije za rješavanje problema Nagorno Karabaha.

Ova reakcija azerbajdžanskog parlamenta posljedica je jučerašnje odluke francuskog Senata (gornjeg doma parlamenta) o usvajanju rezolucije s prijedlogom vladi u Parizu da prizna nezavisnost „Republike Nagorno Karabah“, a za što je glasovalo 305 zastupnika,  protiv je bio samo jedan. Rezolucija nije obvezujuća, već ima karakter preporuke.

S tim u svezi azerbajdžanski parlament izrazio je svoj prosvjed francuskom Senatu. Pri tom je pozvao vladu u Bakuu i na ponovno razmatranje političkih i gospodarskih odnosa s Parizom. Predsjednica parlamenta Sahiba Gafarova izjavila je kako će „azerbajdžanski narod i u budućnosti čvrsto stati uz predsjednika Ilhama Aliyeva“ i „presjeći sve prljave rabote, usmjerene protiv države i naroda“.

Azerbajdžansko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako ovakav potez francuskog Senata nikome nije na korist, kao i to, da se na takav korak nije odlučio čak niti Erevan (glavni grad Armenije, op. GN.).

Međutim, premijer Armenije Nikol Pašinjan rezoluciju francuskog Senata označio je kao „povijesnu“.

Francuski Senat traži priznanje Nagorno Karabaha
 

Komentari

komentar

You may also like