Azija i Tihi Ocean nisu “arene za igre moći”, upozorava kineski predsjednik Xi

Kineski predsjednik Xi Jinping upozorio je suparničke sile da se ne miješaju u azijsko-pacifičku regiju, rekavši da regija nije “ničije dvorište i da ne bi trebala postati arena za nadmetanje velikih sila” i njihove “igre moći”. Kako izvještava Xinhua, Xi je to poručio danas u pisanoj objavi uoči summita Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC), koji bi se trebao održati u Bangkoku sutra i prekosutra.

“Nikakav pokušaj vođenja novog Hladnog rata nikada neće biti dopušten”, dodao je u objavi. Komentari dolaze nekoliko dana nakon što je kineski predsjednik održao svoj prvi sastanak licem u lice s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na marginama summita G20, i dok su odnosi između Pekinga i Washingtona pali na povijesno najnižu razinu zbog napetosti oko Tajvana i Sjeverne Koreje te razlika u viđenjima rata u Ukrajini i ljudskih prava.

Rat u Ukrajini, rivalstvo velikih sila u Aziji, inflacija i nestašica hrane i energije na dnevnom su redu sastanka APEC-a dok će se čelnici 21-članog foruma Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje službeno sastati na zatvorenim sjednicama. Nekima će to biti barem treća takva prilika za razgovore licem u lice u posljednja dva tjedna. Međutim, američka potpredsjednica Kamala Harris dolazi umjesto predsjednika Joea Bidena, koji će biti domaćin vjenčanja svoje unuke u Bijeloj kući. Službeni cilj APEC-a je promicanje regionalne ekonomske integracije. Većina poslova odvija se na marginama summita na sastancima kao što je planirani sastanak između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i japanskog premijera Fumija Kishide. Dvije azijske sile imaju naslijeđe napetosti zbog teritorijalnih sporova još od Drugog svjetskog rata. Mao Ning, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je da će taj susret “imati veliku važnost”.

Američki državni tajnik Antony Blinken je preko Twittera poručio je da su ministri “ponovo potvrdili potrebu za zajedničkim radom na promicanju uravnoteženog, uključivog i održivog rasta u azijsko-pacifičkoj regiji”. Tajland se nadao da će se sve članice složiti oko niza ciljeva za suočavanje s izazovima klimatskih promjena, promicanje održive trgovine te ekoloških ciljeva, rekao je Cherdchai Chaivaivid, glavni direktor tajlandskog Odjela za međunarodna gospodarska pitanja.

Formulacija bilo koje izjave o Ukrajini bila bi “najizazovniji element naših pregovora”, rekao je tajlandski predstavnik novinarima u utorak nakon jutarnjih razgovora. “Oprezno sam, ali optimističan da bismo mogli postići dobru razinu konsenzusa. Članice APEC-a čine gotovo 40% svjetskog stanovništva i gotovo polovicu svjetske trgovine.

Čelnici 21 gospodarstva s obje strane Tihog oceana često koriste priliku za bilateralne razgovore i raspravu o sporednim dogovorima. Ruski dužnosnici izjavili su da predsjednik Vladimir Putin neće prisustvovati sastanku i da će ga prvi potpredsjednik vlade Andrej Belousov zamijeniti. No, kineski vođa Xi će nazočiti na sastanku u Bangkoku, gdje je također u službenom posjetu Tajlandu netom nakon što je dobio rijetki treći mandat kao vrhovni čelnik na kongresu Komunističke partije.





Komentari

komentar

You may also like