Azija oduzima Europi LNG plin

Usprkos porastu cijena plina u Europi i rekordnom izvozu američkog ukapljenog plina u studenom, opskrba LNG-om u Europi je pala. Najisplativije tržište za proizvođače opet je Azija gdje se postižu najveće cijene.

Opskrba LNG-om za europske terminale u studenom je pala 39% u odnosu na prošlu godinu. Iznosili su 6,7 milijardi kubika (info: GIE). Svi europski terminali, uključujući one u Poljskoj i Litvi, smanjili su uvoz LNG-a.

Pad opskrbe ukapljenim plinom dolazi istodobno s rekordnim izvozom ukapljenog prirodnog plina iz Sjedinjenih Država. Bloombergov komentator Peter Stabrzynski napisao je na Twitteru da je dnevna opskrba plinom američkih postrojenja za LNG porasla na 315 milijuna kubnih metara dnevno. “Američki LNG oborio je još jedan rekord. Izvoz bi trebao ostati visok tijekom zime zahvaljujući visokim cijenama i novim projektima ”, rekao je. Prema njegovim riječima, u pretposljednjem mjesecu godine Sjedinjene Države poslale su preko 80 isporuka LNG-a u inozemstvo.

S&P Global Platts navodi podatke da su glavne opskrbne točke američkim LNG-om u studenom bile Velika Britanija, Brazil, Indija, Kina i Japan.

Pad opskrbe ukapljenim plinom u Europi objašnjava se činjenicom da je azijsko tržište opet postalo najisplativije za dobavljače: tamo potražnja raste  a postoje i premije (veće od 50 dolara za 1000 m3 plina).

Za usporedbu, kotacije za azijski spot LNG indeks JKM za siječanj iznose 248 dolara za tisuću kubnih metara, dok za nizozemsko čvorište TTF zasad ne prelaze 190 dolara.

Ovakvo stanje mogao bi dodatno iskoristiti ruski Gazprom, koji već smanjuje cijene svoga plina za europsko tržište.

Komentari

komentar

You may also like