Azija Poljskoj preotela LNG

Poljska je jedna od mladih članica EU koja se među prvima odlučila na otvaranje svog LNG terminala Świnoujście (naslovna slika) i kupnju ukapljenog plina za diversifikaciju opskrbe „plavim energentom“, koja se do tada u potpunosti oslanjala na uvoz iz Rusije kroz dugoročne ugovore s Gazpromom. Međutim, LNG tržište ima svoje zakonitosti i svoju logiku, a kao i svako drugo, prije svega se oslanja na profit. Proizvođači ukapljenog plina redom su privatne tvrtke kojima (geo)politika sigurno nije prioritet njihovog poslovanja. U tom smislu treba promatrati i slijedeću vijest:

U prvom tromjesečju ove godine Poljska je smanjila uvoz ukapljenog plina za 19% u odnosu na prošlu godinu. Odlazak dobavljača LNG-a u Aziju, gdje su cijene ukapljenog plina dosegle rekordne razine, kao i hladna zima, doveli su do činjenice da je Poljska povećala opskrbu ruskim plinom – i pod izravnim ugovorima, nadmašujući gorivo od europskih posrednika.

U siječnju-ožujku poljska državna energetska tvrtka PGNiG uvezla je 796 milijuna kubnih metara plina ukapljenog plina. Primila je četiri isporuke iz Katara i tri spot isporuke. To je 19% manje od onoga što je primljeno na terminalu u Świnoujściju u prvom tromjesečju prošle godine.

Istodobno, PGNiG u svom tromjesečnom izvješću navodi kako je prosječna temperatura u Poljskoj u siječnju-travnju bila gotovo tri stupnja ispod prosjeka, a prodaja plina udvostručena. Stoga se povećao i ukupan uvoz plina. Na izravne opskrbe, Poljska je povećala kupnju plina iz Rusije za 17% – na 2,25 milijardi kubičnih metara. Također je kupila nešto više od milijardu kubnih metara plina “na zapadu i jugu”. Istodobno, na platformi operatora EU ENTSOG potvrđuju se samo fizičke isporuke 234 milijuna kubnih metara iz Češke, dok je Poljska većinu plina preuzela iz tranzitnog plinovoda Yamal-Europa. To je ruski plin koji su europski trgovci preprodali PGNiG-u.

Treba podsjetiti kako Poljska neće obnoviti dugoročni ugovor za opskrbu ruskim plinom, već da od 2023. g. planira prijeći na uvoz LNG-a, kao i norveškog plina koji bi se isporučivao ​​kroz još uvijek nedovršeni baltički plinovod i koji se treba križati s dva ruska baltička plinovoda Sjeverni tok i Sjeverni tok 2 (ovaj drugi dovršen je oko 95% od ukupne trase, a završetak je planiran u jesen ove godine ako geopolitičke okolnosti ne kažu drukčije s obzirom na snažno američko protivljenju njegovu dovršetku).

 





Komentari

komentar

You may also like