B. Johnson: Europa ima izbor: povećati ovisnost o ruskom plinu, ili podržati Ukrajinu

Britanski premijer Boris Johnson, u svom je govoru od 15. studenog, na domjenku kojeg je organizirao gradonačelnik Londona, izjavio kako će Europa uskoro imati izbor: povećati svoju ovisnost o ruskim zalihama ugljikovodika ili podržati Ukrajinu. 

“Nadamo se da će naši prijatelji shvatiti da će uskoro izbor biti između toga hoćemo li se još više navući na ruske ugljikovodike koji prolaze kroz divovske nove plinovode ili se zauzeti za Ukrajinu i braniti stvar mira i stabilnosti, ako dopustite da to tako kažem.” kazao je Johnson.

Podsjećamo i da je 13. studenog britanska ministrica vanjskih poslova Elizabeth Truss govorila na istu temu, ali još konkretnije. Ona je pozvala europske zemlje da “djeluju kao jedinstveni front u suprotstavljanju izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2“.

S druge strane, ruski političari i mediji posljednjih dana sve ovo što se trenutačno zbiva na poljsko-bjeloruskoj granici, gomilanje vojnih snaga i upozorenja NATO saveza Bjelorusiji, kao i, kako kažu, histerija koja se proteže u zapadnim medijima i iz usta tamošnjih političara da se Rusija priprema za napad na Ukrajinu – nazivaju smišljenom kampanjom, usmjerenom samo na jedan cilj: zaustavljanje plinovoda Sjeverni tok 2, kako bi Amerikanci dobili monopol za izvoz svog LNG plina na europsko tržište.

 

Komentari

komentar
You may also like