Bagdad grubo odgovorio Tillersonu: ne mješajte se u naše unutarnje poslove

Agencija Reuters izvjestila je, kako je 23. listopada ured iračkog premijera Haidera al-Abadija objavio priopćenje, u kojem se izražava čuđenje u svezi prethodne izjave američkog državnog tajnika Rexa Tillersona, koji je kazao, kako sve proiranske oružane organizacije i iranski savjetnici moraju napustiti Irak.

„Niti jedna država nema se pravo miješati u unutarnje poslove Iraka“, naglašava se u spomenutom priopćenju ureda iračkog premijera.

Tillerson je spomenutu dao dan ranije, tijekom boravka u Saudijskoj Arabiji u sklopu svoje bliskoistočne turneje. Tom prigodom se državni tajnik založio za poboljšanje odnosa između Rijada i Bagdada, kao „protumjere rastućoj vojnoj prisutnosti Irana u regiji“. On je u Rijadu sudjelovao na prvom zasijedanju Koordinacijskog vijeća Saudijske Arabije i Iraka, kazavši pritom čelnicima dviju država kako poboljšanje odnosa dviju zemalja pokazuje veliki potencijal. Kao primjere,  naveo je prošloljetno otvaranje graničnog prijelaza između dviju zemalja nakon dugih godina zabrane prometovanja, kao i ponovnu uspostavu zrakoplovne veze između Bagdada i Rijada.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like