Bahrein će kupovati i proizvode židovskih naselja na Zapadnoj Obali

Ministar trgovine Bahreina Zajed bin Rašid al Zajani izjavio je u srijedu da će Bahrein kupovati i proizvode izraelskih naseljenika u Zapadnoj Obali, odnosno da neće praviti razliku između proizvoda proizvedenih u Izraelu i onih na Zapadnoj Obali.

Bahrein je sredinom rujna, pod posredstvom američke administracije, uspostavio diplomatske odnose s Izraelom. Bahrein je time postao treća arapska zemlja koja je uspostavila odnose s Izraelom, a uskoro su to učinili i Ujedinjeni Arapaski Emirati.

“Tretirat ćemo izraelske proizvode kao izraelske proizvode. Tako da nemamo problem s oznakom ili podrijetlom”, rekao je ministar trgovine Bahreina za Reuters tijekom posjeta Izraelu gdje se sastao s premijerom Benjaminom Netanyahuom i više ministara.

Nedavno je američki državni tajnik Mike Pompeo posjetio izraelsko naselje na Zapadnoj Obali i vinariju, dok je američka administracija ukinula ukinula distinkciju između proizvoda izraelskih naselja i izraelskih proizvoda. Europski sud je pak prošle godine presudio da proizvodi izraelskih naselja na Zapadnoj Obali moraju imati oznaku da su tamo proizvedeni.

Izrael kontrolira Zapadnu Obalu od Šestodnevnog rata sa susjednim arapskim zemljama 1967. Po međunarodnom pravu Zapadna Obala je okupirani palestinski teritorij, dok većina država smatra izraelska naselja na Zapadnoj obali ilegalnima.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) osudila je odluku Bahreina, ustvrdivši da je onda u kontradikciji s međunarodnim pravom i rezolucijama UN-a. Vasel Abu Jusef, član izvršnog odbora PLO-a pozvao je arapske zemlje da ne uvoze izraelske proizvode.





Komentari

komentar

You may also like