Baku pokušava biti medijator između Turske i Izraela?

Američki portal Axios piše, pozivajući se na izjave visokih izraelskih dužnosnika, kako predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliyev pokušava biti medijator u popravljanju odnosa između Izraela i Turske.

Barak Ravid, Axiosov dopisnik iz Tel Aviva, napominje kako su Turska i Izrael imali važnu ulogu u azerbajdžanskoj vojnoj pobjedi protiv armenskih snaga. Turska je uloga poznata – od slanja džihadista sa sjevera Sirije kao pomoć azerbajdžanskim snagama, kao i vojnih instruktora te prodaje raznog oružja. Izrael je pak prodao, kao i Turska, dronove Azerbajdžanu koji su imali možda i ključnu ulogu u sukobu.

Aliyev je, prema pisanju Axiosa, razgovarao s Erdoganom o izraelsko-turskim tenzijama u nedavnom telefonskom razgovoru.

Savjetnici azerbajdžanskog predsjednika poručili su Izraelu kako je Erdogan pozitivno reagirao na ideju poboljšanja odnosa, piše Axios.

“Aliyev i njegovi viši savjetnici priopćili su da žele da se oba dobra prijatelja (Azerbajdžana op.a) – Turska i Izrael – vrate u normalne odnose i spremni su pomoći da se to i dogodi”, rekao je izraelski dužnosnik novinaru Axiosa.

Međutim, Axios navodi kako izraelski dužnosnici kažu da neće poboljšati odnose s Turskom na način koji bi značio pogoršanje dobrih odnosa s Grčkom i Ciprom, što je važno u kontekstu spora u istočnom Mediteranu.

 
Komentari

komentar

You may also like