Balkanske zemlje nabavljaju cjepiva od Rusije i Kine

Balkanske zemlje, uslijed neuspjeha Europske unije prilikom nabave cjepiva protiv koronavirusa, traže cjepiva od Rusije i Kine.

Srbija, koja trenutno ima najveći udio procijepljenih, postala je prva europska zemlja koja koristi kinesko cjepivo Sinopharm, a koristi i rusko cjepivo protiv covida-19.

Kosovo, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Crna Gora za sada nisu dobili niti jedno cjepivo protiv covida-19 iz EU-a, zbog čega su Sjeverna Makedonija i Crna Gora najavile prošloga tjedna da će kupiti cjepiva od Rusije i Kine, piše Financial Times.

“Željeli smo zapadna cjepiva kako bi pokazali gdje kao zemlja pripadamo i prvotno smo isključili mogućnost pregovaranja s Rusima I Kinezima”, rekao je za Financial Times dužnosnik iz Sjeverne Makedonije.

Crna Gora je pak potpisala ugovor o nabavi 150 tisuća doza kineskog cjepiva, a tražit će i 50 tisuća doza cjepiva Sputnjik.

Albanski premijer Edi Rama je također izrazio nezadovoljstvo što Albanija nije primila cjepiva putem europskih mehanizama. Albanija se ipak nije odlučila za nabavu kineskih i/ili ruskih cjepiva, a za sada je primila donaciju od 970 doza Pfizerovog cjepiva od anonimne europske zemlje. Rama je rekao kako se ne radi o tome da Europska unija “okreće leđa”, već vlada “nered”.





“Šteta koju nanose sebi je nevjerojatna”, kazao je, prenosi FT.

Komentari

komentar





You may also like