Baltičke države Estonija, Latvija i Litva pozivaju na nove izbore u Bjelorusiji

 

Baltičke države Estonija, Latvija i Litva pozvale su autoritarnog šefa Bjelorusije Aleksandra Lukašenka da organizira nove izbore u zemlji, tjedan dana nakon nasilja koje je izbilo poslije održavanja spornih izbora.

Estonski premijer Juri Ratas, njegov latvijski kolega Krisjanis Karins i litavski premijer Saulius Skvernelis “pozivaju Bjelorusiju da provede slobodne i poštene predsjedničke izbore na transparentan način, uz sudjelovanje međunarodnih promatrača”, stoji u zajedničkom priopćenju objavljenom u subotu.

Trojica premijera pozvala su bjeloruske vlasti da prekinu nasilje nad prosvjednicima i da puste iz pritvora zatočene demonstrante.

U Bjelorusiji već danima traju siloviti prosvjedi koji su uslijedili nakon predsjedničkih izbora održanih prošli vikend.

Poslije izbora, uslijedile su brojne optužbe o prijevarama, koje su aktualnom predsjedniku Lukašenku, na vlasti već četvrt stoljeća, omogućile još jedan mandat.
Policija je brutalno reagirala na okupljanja demonstranata. Tisuće su uhićene u najvećim dosad održanim prosvjedima u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Prosvjednici žele da Lukašenko, koji je šesti put zaredom proglašen pobjednikom izbora, odstupi s vlasti.

S obzirom na nasilje u državi EU je u petak dala zeleno svjetlo za uvođenje sankcija Bjelorusiji.

“Vrlo je važno i to da EU pronađe načine i sredstva koji bi omogućili veću potporu bjeloruskom građanskom društvu jer bjeloruski narod zaslužuje otvoreno i slobodno društvo”, istaknuli su u priopćenju šefovi vlada baltičkih država.

Bjeloruski narod ne bi trebao biti kažnjen “zbog postupaka svojeg vodstva”, stoji u njihovu priopćenju.

 
Komentari

komentar

You may also like