Baltičke zemlje zatvorile granice za Ruse

Estonija, Latvija i Litva zatvorile su svoje granice u ponedjeljak za većinu ruskih građana kao odgovor na široku domaću podršku u Rusiji ratu u Ukrajini, izvještava France Presse.

Prema koordiniranoj zabrani putovanja, Rusima, koji žele putovati u baltičke zemlje ili Poljsku kao turisti ili u poslovne, sportske ili kulturne svrhe, ulaz neće biti dopušten čak i ako imaju važeće vize za schengensku zonu Europske unije.

Premijeri triju baltičkih nacija i Poljske složili su se ranije ovog mjeseca da prestanu primati ruske državljane, rekavši da će taj potez zaštititi sigurnost zemalja Europske unije koje su susjedne Rusiji. “Rusija je nepredvidiva i agresivna država. Tri četvrtine njenih građana podržava rat. Neprihvatljivo je da ljudi koji podržavaju rat mogu slobodno putovati svijetom, u Litvu, Europsku uniju”, izjavila je u ponedjeljak litvanska ministrica unutarnjih poslova Agne Bilotaite. “Takva podrška neprijateljstvima može predstavljati prijetnju sigurnosti naše zemlje i EU-a u cjelini”, dodala je.

Zabrana uključuje iznimke iz humanitarnih razloga, članove obitelji građana EU-a, ruske disidente, diplomate, zaposlenike u prijevozu i Ruse s boravišnim dozvolama ili dugoročnim nacionalnim vizama iz 26 schengenskih zemalja.

U ponedjeljak nije bilo naznaka novih ograničenja putovanja za Ruse koji žele ući u Poljsku, iako se zemlja dogovorila s baltičkim zemljama o uvođenju zabrane do 19. rujna. Poljska, koja graniči s ruskom eksklavom Kalinjingrad, još uvijek ima stroga ograničenja za preostale ruske putnike od pandemije COVID-19.

U istočnom poljskom gradu Bialystoku, član Ruske kulturne i obrazovne udruge u Poljskoj rekao je da bi nova zabrana pogodila mnogo više da ograničenja zbog pandemije već nisu uvelike ograničila putovanja s Rusijom. “Nakon više od dvije godine ograničenja, ne vidimo nikakve izglede za poboljšanje, a to je najgori dio”, rekao je Andrzej Romanczuk, poljski državljanin, za Associated Press. Rekao je da će regije s obje strane poljske granice s Kalinjingradom biti ekonomski pogođene jer tamošnji granični promet pokreće lokalnu trgovinu. Rusi također kupuju u poljskim gradovima poput Varšave ili Krakowa. Više od 65 000 Rusa prešlo je u Poljsku ove godine, slično kao u istom razdoblju prošle godine, ali 10 puta manje nego prije pandemije.





Na samitu Europske unije prošlog mjeseca, 27 članica Unije bilo je podijeljeno oko toga treba li uvesti široku zabranu izdavanja viza ruskim građanima, razapeto između želje da se pojača pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina i zabrinutosti oko kažnjavanja običnih Rusa koji možda čak i ne podržavaju njegov rat  u Ukrajini.

Europska unija već je pooštrila vizna ograničenja za ruske dužnosnike i poslovne ljude u svibnju, ali Poljska i baltičke zemlje pozvale su na veću zabranu za turiste. Njemačka i Francuska predvode pritisak na pooštravanje viznih ograničenja za Ruse, ali ne zalažu se za uvođenje potpune zabrane. Češka, koja ne graniči s Rusijom, bila je jedna od prvih zemalja EU-a koja je prestala izdavati vize ruskim građanima, odobrivši tu mjeru dan nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Tri baltičke države nekoć su bile republike u Sovjetskom Savezu, dok su Poljska i Češka — tada dio Čehoslovačke — bile moskovski sateliti. Ta i ranija povijest čini ih posebno osjetljivima na agresiju Moskve u Ukrajini.





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like