Bangladeški teretni brod pogođen u ukrajinskoj luci: Brod je napadnut i jedan inženjer je ubijen

Raketa ili bomba pogodili su teretni brod u bangladeškom vlasništvu u crnomorskoj ukrajinskoj luci Olvia, usmrtivši jednog člana posade, dok su u tijeku pokušaji spašavanja drugih osoba s broda, rekao je njegov vlasnik u četvrtak.

“Brod je napadnut i jedan inženjer je ubijen”, rekao je Reutersu Pijush Dutta, izvršni direktor tvrtke Bangladesh Shipping Corp.

“Nije jasno je li bila bomba ili raketa i koja strana je izvršila napad. Drugih 28 članova posade su neozlijeđeni”, rekao je, no nije dao druge detalje.

Brod Banglar Samriddhi pod zastavom Bangladeša ostao je blokiran u luci Olvia otkad je Rusija započela invaziju Ukrajine 24. veljače, te je pogođen projektilom u srijedu navečer, rekao je ranije u četvrtak službenik bangladeškog ministarstva vanjskih poslova.

U glavnom gradu Bangladeša, Dhaki, rusko veleposlanstvo priopćilo je na svojoj Facebook stranici na engleskom jeziku da se okolnosti incidenta “utvrđuju”.

“Izražavamo duboku sućut bliskima i dragima preminuloga. Ruska strana poduzima sve napore da omogući siguran izlazak bangladeškog broda iz luke”, rečeno je.

Snimke na društvenim mrežama prikazivale su članove posade koji su tražili pomoć nakon što je brod pogođen.

U jednom videu, drugi inženjer broda rekao je da je brod pogođen raketom i da je jedan član posade već mrtav.

“Nemamo struje. Generator za struju radi. Na rubu smo smrti. Još nismo spašeni. Molim vas spasite nas”, rekao je pomorac.

U drugom videu, drugi član posade, Asiful Islam Asif, rekao je: “Molim vas spasite nas.”

Pijush Dutta je rekao da je svjestan videa, no odbio je dalje komentirati.

Mnoge kompanije koje se bave prijevozom tereta obustavile su plovidbe u pogođene crnomorske like i druge terminale u Ukrajini, dok su premije osiguranja za putovanja u porastu posljednjih dana. Barem tri komercijalna broda pogođena su projektilima od 24. veljače.

Komentari

komentar

You may also like