Bank of America: SAD ušle u recesiju! Bit će to jedna od najvećih kriza u povijesti!

Američka središnja banka „Bank of America“ (BofA) izvijestila je kako je završilo razdoblje višegodišnjeg gospodarskog rasta i da su SAD ušle u recesiju. Osim te banke, o razmjerima krize govore i druge velike financijske institucije te zemlje, nakon što su već tjedan dana ranije počele kružiti glasine o američkom ulasku u recesiju. Tako recesiju sada potvrđuju  i mega-banke Goldman Sachs i Morgan Stanley.

BofA smatra kako će se raditi o jednoj od najsnažnijih kriza u povijesti. Već u drugom kvartalu ove godine BDP će pasti za 12%, što je rekord još od vremena Drugog svjetskog rata. Druge najveće američke banke još su pesimističnije i govore o padu na povijesni rekord – od 30%! Najvažniji razlozi su – pad poslovne aktivnosti i smanjenje potrošnje zbog koronavirusa. Michelle Meyer, šefica glavnih ekonomista Bank of America, navodi slijedeće: „Mi službeno izjavljujemo kako je američko gospodarstvo ušlo u recesiju i priključilo se ostalom svijetu.“ „Duboki pad je već počeo“, nastavlja ona dalje, dodavši, kako je koronavirus praktički udario na sve gospodarske sektore.

BofA naglašava kako je razina pada i brzina oporavka ekonomije neposredno ovisna o učinkovitosti državne politike te se navodi kako su Federalne rezerve fokusirane na osiguranje stabilnosti financijskog sustava, a da se vlada mora baviti krizom likvidnosti u realnom sektoru.

Sve će to neizbježno dovesti do rasta nezaposlenosti i smanjenja prihoda stanovništva. Tijekom drugog kvartala milijuni Amerikanaca izgubit će svoja radna mjesta, a spominju se brojevi od 3,5 milijuna. Najviše će stradati industrija zabave, turizam, promet, hoteljerstvo i maloprodaja.

Broj osoba koje su zatražile financijske isplate za pomoć naglo su porasle nakon otpuštanja zaposlenika iz tvrtki zbog epidemije koronavirusa. Prošli tjedan stiglo je 281 tisuća zahtjeva za pomoć, što je dvogodišnji maksimum, pričemu su analitičari očekivali broj od 220 tisuća. Najviše stradavaju niskokvalificirani radnici koji rade po dnevnoj satnici.

Glavni financijski stručnjak MUFG Union Bank Chris Rupkey navodi kako je smanjenje osoblja privremeno i da će poslodavci vratiti otpuštene kada epidemija počme jenjavati. Ali kada će se to dogoditi još nitko ne zna. Nedavno je The New York Times objavio vijest (koja je navodno procurila iz Bijele kuće) kako će epidemija koronavirusa trajati 18 mjeseci.





O padu američke ekonomije izvijestila je i najveća američka poslovna škola – UCLA Anderson, u kojoj smatraju kako do poboljšanja stanja neće doći prije kraja rujna. Gospodarstvo SAD-a past će za 6,5% u drugom i za 1,9% u trećem kvartalu.

 

 





 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like