Bankari se premještaju iz Londona u EU

Neke od najvećih banaka premještaju svoje čelne bankare iz Londona u EU, piše Financial Times. Otvaranje novih ureda i premještanje stotina zaposlenika posljedica je utjecaja Brexita na financijski sektor. Naime, pojavile su se nove regulatorne prepreke bankama koje iz Londona žele nastaviti poslovati na području zone EU.

Među bankama koje su premjestila zaposlenike ili su to najavile su: Morgan Stanley, Barclays i Goldman Sachs. Iako “odljev” bankara zasad nije značajan, najave premještanja kao i strah za buduća poslovanja, mogla bi smanjiti važnost Londona kao glavnog grada europskih financija.

Istraživanje govori da je do sada London izgubio 7600 poslova u financijama, a broj bi se mogao popeti na 35 000 prema nekim procjenama. Najviše ih je otišlo za Pariz (2500) zajedno s 170 milijardi eura imovine. Drugi po redu je Frankfurt s oko 2000 premještenih poslovnih pozicija. Naime, Pariz se sve više profilira kao sjedište gdje se spaja trgovina i bankarstvo, a Frankfurt kao sjedište financijskog prava.

Komentari

komentar

You may also like