Bashar pobjeđuje na diplomatskom planu: Arapska liga obnavlja aktivnosti u Damasku

Arapska liga obnovila je dio svojih aktivnosti u Damasku, prvi put od studenoga 2011. godine, kada su ministri vanjskih poslova zemalja članica ove organizacije odlučili suspendirati članstvo Sirije. U prošlu nedjelju je arapski sindikat za proizvodnju i industriju otvorio svoj regionalni ured u glavnom gradu Sirije tijekom svečanosti održane u tamošnjoj zgradi Opere pod pokroviteljstvom sirijskog Ministarstva rada i socijalne skrbi (info: prosaudijski medij Asharq Al-Awsat sa sjedištem u Londonu).

Ovaj je sindikat član Vijeća arapskog ekonomskog jedinstva u okviru Arapske lige i ima za cilj promovirati socijalnu ekonomiju, pomažući obiteljima i radnicima u malom biznisu, uz tradicionalne sektore arapskih gospodarstava. Sindikat također radi na pomoći nezaposlenima i poboljšanju životnog standarda.

Nakon što je Bashar El-Assad Assad vratio kontrolu nad glavnim gradom i većim dijelom sirijskog teritorija 2018. godine obnovili su se napori na povratku Sirije u Arapsku ligu.

Sredinom siječnja ove godine u Moskvi je boravio saudijski šef diplomacije princ Faisal bin Farhan al-Saud koji je razgovarao s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom. Lavrov je tada novinarima kazao kako su se Moskva i Rijad dogovorili oko nekoliko elemenata povezanih sa Sirijom, uključno i „njezin povratak u obitelj Arapske lige”, navodi spomenuti medij.

Sirijski ministar vanjskih poslova Faisal al-Mekdad primio je 7. veljače vjerodajnice Ahmeda Adija Muhammeda al-Razija, novog veleposlanika Mauritanije u Damasku. Radi se o trećoj po redu arapskoj državi koja je ponovo uspostavila diplomatski rad u Damasku, nakon što su to već ranije učinili UAE i Bahrein.

Komentari

komentar





You may also like