Bassim Al-Khalili: SDF-ovi borci pali kao žrtve američkog ratnog zrakoplovstva i nesposobnosti

Našem portalu, sa željom za suradnju, obratio se slobodni novinar Bassim Al-Khalili –   Sirijac, s novinarskom diplomom  ženevskog sveučilišta. Al-Khalil piše i za kanadski Global Research, kao i pojedine europske i američke medije, a želja mu je i do naših čitateljia donositi realne vijesti o zbivanjima u Siriji, koju je napustio tijekom tamošnjeg ratnog sukoba.

Za danas nam je pripremio vijest, koja se odnosi na, kako navodi, američku ilegalnu nazočnost u Siriji i njihovu  lažnu borbu protiv ISIL-a, „podršku“ Kurdima, kao i otimici ljudi od strane džihadista.u regiji Deir ez-Zour.

Khalili tako navodi, kako, trenutačno, kurdske milicije, potpomognute međunarodnom koalicijom na čelu sa SAD-om, nastavljaju neuspješnu ofanzivu protiv ISIL-ovih utvrda u zoni Hajin, na istoku Sirije. Washington već duže od šest mjeseci oponaša borbu protiv ISIL-a u Siriji, kako bi opravdao svoju nezakonitu vojnu nazočnost u toj zemlji.

13. listopada ISIL-ovi teroristi izvršili su napad na izbjeglički kamp u području Al-Bahra, koji je rezultirao otmicom 130 arapskih obitelji, nakon čega su prebačeni u područje Hajin. Među 700 zatočenika je i nekoliko europljana, kao i građana drugih zemalja.

Džihadisti sada nastoje uspostaviti vlastite zakone na području istočno od Eufrata. Tako su već predali i ultimatum kurdskim postrojbama iz snaga SDF za žurnim oslobađanjem uhićenih džihadista iz njihovih logora. Također zahtijevaju povrat teritorija istočno od Eufrata, koji su pod nadzorom kurdskih snaga. Ukoliko do toga ne dođe, kao sredstvo pritiska na Kurde ISIL-ovci će svaki dan ubijati zatočene osobe.

Na žalost, brojne greške američkih vojnika dovele su do takvog scenarija, o čemu svjedoči i slijedeći incident: zbog neselektivnih zračnih napada dvaju američkih zrakoplova F-15 na ISIL-ove snage, ubijeno je šest kurdskih boraca, a 15 ih je ranjeno. Nedostatak koordinacije između vojnog zapovjedništva američkih snaga i SDF-a urušio je kurdsku ofanzivu i doveo do eskalacije dezorijentiranosti u zoni Hajin, koja je sada opet pod nadzorom ISIL-a.





Sve ove činjenice svjedoče o propasti američke politike u Siriji i Iraku, što predstavlja problem za cijeli Bliski istok, zaključuje Al-Khalil.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like