Bauk rata kruži Europom: američki strateški bombarderi iznad europskog neba

Američki strateški bombarderi B-52H Stratofortress stacionirani u zračnoj bazi Fairford u Velikoj Britaniji letjeli su iznad Europe, Sredozemnog i Sjevernog mora, objavilo je 6. travnja Zapovjedništvo američkog ratnog zrakoplovstva u Europi (U.S. Air Forces in Europe).

Bombarderi su razradili interakciju s britanskim, danskim, češkim, mađarskim, grčkim i talijanskim lovcima te s kopnenim kontrolorima zrakoplova iz Bugarske i Mađarske.

Zrakoplovi B-52H Stratofortress već su od početka boravka u britanskoj bazi izvršili nekoliko letova iznad Europe. 24. veljače uočeni su u poljskom zračnom prostoru u blizini Kalinjingradske regije.

Dana 30. ožujka, glasnogovornik Pentagona John Kirby izjavio je da američka administracija priznaje da bi u budućnosti mogla biti potrebna stalna američka vojna prisutnost u Europi. Prema riječima govornika, moguće je da će se neke europske države obratiti američkoj vojsci za oružanu potporu.

NATO je 24. ožujka (na dan početka ruske vojne operacije u Ukrajini, op.GN.) najavio da će formirati dodatne multinacionalne borbene skupine u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj, što je odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu.

Savez je također istaknuo kako je NATO već rasporedio 40.000 vojnika na svom istočnom krilu, ali i najavio svoju namjeru jačanja potpore Ukrajini.





Podsjećamo: 10. veljače je objavljeno da su Sjedinjene Države rasporedile skupinu strateških bombardera B-52H sposobnih nositi nuklearno oružje u bazu u Velikoj Britaniji. Zapovjedništvo je napomenulo da su bombarderi stigli kako bi “izvršili dugo planiranu misiju operativne bombarderske skupine” u sklopu redovite serije zajedničkih misija Europskog zapovjedništva oružanih snaga Sjedinjenih Država i strateškog zapovjedništva američkih oružanih snaga.

 

Komentari

komentar





You may also like