Beirut: obljetnica eksplozije i protest zbog neprocesuiranja odgovornih

Danas popodne u glavnom gradu izmučenog Libanona održat će se veliki protest na obljetnicu stravične eksplozije u bejrutskoj luci.

Na današnji dan eksplodirali su spremnici visoko eksplozivnog amonijevog nitrata koji je bio skladišten tada u luci. Umrlo je preko 200 ljudi, a ranjeno više od 6000. Grad se još nije oporavio, a Libanon je u dubokoj ekonomskoj krizi.

Vlada službeno organizira dan prisjećanja. Većina tvrtki, trgovina i obrta zatvorit će svoj vrata. U obljetnici će sudjelovati policija i vatrogasci.

Sudjelovat će i prosvjednici, kao i obitelji žrtava koje predvode prosvjede. Ne skrivaju ljutnju reakcijom vlade na nesreću. Nitko nije uhićen ili proglašen odgovornim. Policija nije mogla ispitati nekoliko dužnosnika zbog političkog (parlamentarnog) imuniteta koji ih štiti od sudskog progona. Unatoč brojnim pozivima nezadovoljnog naroda, imunitet nije skinut niti jednom službeniku.

Zbog toga su se prosvjednici već nekoliko puta žestoko sukobili s policijom. Prošlog mjeseca su izvjesili transparente s fotografijama političara uz koje piše “kriminalci”. Prosvjednici planiraju marširati do zgrade parlamenta, ali i kuća bivših premijera Hassana Diaba i Abbasa Ibrahima. U 18:07, u maršu će zavladati šutnja kao minuta sjećanja na stradale u istom vremenu kada se dogodila katastrofalna eksplozija.

Na društvenim mrežama prosvjednicima se sugerira da ponesu kacige, gas maske i termoizolacijske rukavice što sugerira da se prosvjednici već spremaju na sukob s policijom. Iz udruge obitelji žrtava tvrde da će “kosti pucati” ako se do kraja dana ne podignu politički imuniteti, prenosi The New Arab.





 

Komentari

komentar





You may also like