Beirut: Pucnjava i ubijeni na prosvjedu za ostavku sudca zaduženog za istragu eksplozije

Najmanje pet osoba je poginula, a nekoliko ih je ranjeno u pucnjavi u blizini prosvjeda u Beirutu u organizaciji Hezbolaha, prenosi Al Jazeera. Stotine pristaša i saveznika Hezbolaha u crnom okupilo se u četvrtak ispred Plače pravde u Beirutu tražeći smjenu suca Tareka Bitara zaduženog za istragu prošlogodišnje razorne eksplozije u luci,u, optužujući ga da je pristran i da je “američki rob”.

S krovova zgrada u obližnjem kvartu Tayyoune začula se pucnjava koja je razbjesnila prosvjednike nakon čega je nastao još veći kaos. Intervenirala je libanonska vojska koja je uhitila jednog od napadača. Identitet i pripadnost napadača i dalje nisu poznati. Najmanje jedna osoba je poginula, a osam ih je ranjeno, rekao je izvor za Al Jazeeru izvor iz opće bolnice Sahel u Bejrutu. Prosvjed se održava dva dana nakon žestoko kritike suca Bitara od strane glavnog tajnika Hezbolaha Hasana Nasrallaha. Nasrallah je optužio Bitara da je u svojoj istrazi “politički ciljao” dužnosnike.

S druge strane, Mehieddine Lazkani, 29-godišnjak koji je izgubio oca u eksploziji, rekao je da je zgrožen što se prosvjednici okupljaju protiv Bitara, a ne protiv vladara zemlje, jer libanonska ekonomija nastavlja propadati. “To je skandalozno u svakom smislu riječi”, rekao je Lazkani za Al Jazeeru. “Nema struje ni lijekova, no ipak smatraju da bi se trebali buniti i zamijeniti suca Bitara?” Libanonska funta izgubila je 90 posto vrijednosti u dvije godine, dok je kriza opskrbom električne energije paralizirala državu. Prema UN-u, oko tri četvrtine stanovništva živi u siromaštvu.

Sudac Bitar je mjesecima pokušavao progoniti bivše ministre Ali Hasana Khalila, Ghazija Zeitera, Nouhada Machnouka, Youssefa Finianosa, kao i bivšeg premijera Hasana Diaba. Khalil i Zeiter pripadaju pokretu Amal, šijitskoj stranci koju vodi predsjednik Nabih Berri i blisko je povezana s Hezbolahom. 

Khalil i Zeiter podnijeli su u utorak tužbu koja je prisilila Bitara da privremeno obustavi istragu i to nakon što je za Khalilom izdao tjeralicu. Europska unija i SAD su zatražili da se istraga nastavi bez ometanja.

Više od 200 ljudi je poginulo i 6500 je ranjeno u eksploziji u luci u Bejrutu 4. kolovoza 2020., kada je eksplodirala ogromna zaliha amonijevog nitrata, koja je godinama bila nesigurno skladišten u luci. Eksplozija je bila jedna od najvećih nenuklearnih eksplozija ikad zabilježenih. Čitava naselja glavnog grada zemlje su uništena. Nijedan dužnosnik nije osuđen.





Predsjednik Michel Aoun i premijer Najib Mikati nastavljaju javno podržavati suca Bitara. Mikati je rekao da Libanon ne može dopustiti uklanjanje još jednog suca iz istrage eksplozije. Međutim, ministri koji pripadaju Hezbolahu i Amalu navodno vrše pritisak na vladu da zauzme službeni stav protiv Bitara.

Komentari

komentar





You may also like