Belgija će zatvoriti sve postojeće nuklearne elektrane

Belgijska vlada u četvrtak je priopćila da će zatvoriti sve nuklearne elektrane u zemlji tijekom sljedeće tri godine. Međutim, kao dio kompromisa, zemlja će nastaviti ulagati u buduće tehnologije koje bi mogle dovesti do otvaranja manjih postrojenja, piše DW.

Koalicija sedam stranaka tjednima se prepire oko tog pitanja. Zeleni su inzistirali da se vlada pridržava zakona iz 2003. o izlasku Belgije iz nuklearne energije. S druge strane, RTBF izvještava da frankofoni liberali u zemlji žele da dva najnovija nuklearna reaktora ostanu otvorena. Ipak, danas je donesen konačni dogovor. Posljednje postojeće nuklearne elektrane ipak će se zatvoriti do 2025., objavili su lokalni mediji, u skladu sa zakonom iz 2003. godine.

Belgijski ministri pristali ulagati u “obnovljive i ugljično neutralne energije”, uključujući nuklearnu energiju sljedeće generacije. To bi uključivalo usmjeravanje sredstava prema novim i manjim modularnim reaktorima, koji generiraju manje energije i lakše ih je obuzdati u slučaju nužde.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u četvrtak ujutro, premijer Alexander De Croo rekao je da će prvi cilj sporazuma biti osiguranje sigurnosti opskrbe energijom. “Naši ljudi i naše tvrtke imaju pravo na to”, rekao je, dodajući da je drugi cilj “potpuno odlučivanje za inovacije”. “Konkretno, to znači da ćemo ulagati u istraživanje novijih tehnologija”, rekao je Croo, pojašnjavajući da to uključuje manje reaktore. Ministar energetike Tinne Van der Straeten iz Zelenih je rekao da će se istraživanje usredotočiti na održive, fleksibilne i ugljično neutralne izvore energije. “U našoj zemlji već imamo puno stručnosti u ovom području. Sada moramo iskoristiti tu stručnost kako ne bismo propustili vlak. Isplati se uraniti u ovom slučaju”.

Belgija ima dvije nuklearne elektrane s ukupno sedam reaktora, kojima upravlja francuska komunalna tvrtka Engie. 2019. godine Europski sud pravde utvrdio je da je Belgija prekršila zakon Europske unije jer nije izvršila potrebne procjene okoliša prije nego što je produžila život nuklearnih reaktora Doel 1 i 2 u blizini sjevernog lučkog grada Antwerpena. Prethodnih godina reaktori u elektrani Doel kod Antwerpena i elektrani Tihange u blizini Liegea morali su biti privremeno ugašeni jer su inspektori otkrili sitne pukotine uzrokovane vodikovim pahuljicama. Susjedna Njemačka trebala bi zatvoriti sve svoje nuklearne elektrane do kraja 2022. nakon sporazuma dogovorenog 2011. Ta odluka uslijedila je nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi u Japanu.

U međuvremenu, Francuska crpi oko 70% svoje energije iz nuklearne energije i planira izgraditi još atomskih elektrana. Sjeverni susjed Belgije, Nizozemska, ima samo jedan nuklearni reaktor u Borselleu na jugozapadu zemlje. Belgijska odluka dolazi u trenutku kada Europska komisija priprema nove široke poreze EU-a u kojoj definira ono što blok smatra “ekološki održivim gospodarskim aktivnostima”. Države članice EU podijeljene su po tom pitanju, a Francuska predvodi blok koji se zalaže za “zelenu” oznaku nuklearne energije, dok Njemačka vodi blok koji se protivi tom potezu.





Komentari

komentar

You may also like