Belgija jeftino prodala stare tenkove trgovcu; Sada ih treba natrag, ali on ih prodaje nekoliko puta skuplje

Belgija želi pokazati solidarnost sa zapanim saveznicima i Ukrajinom. No, Belgija nema tenkova koje može poslati Ukrajini.  Belgijska vlada je u 2014. prodala desetke tenkova “Leopard 1” Freddyju Versluysu, trgovcu oružjem. On je tada platio 15 000 eura po tenku. Riječ je o tenkovima koji su bili u lošem stanju. Danas su tenkovi u još lošijem stanju i nalaze se u istom skladištu u Tournaiju, izvještava TV kanal VRT NWS.

Bruxelles sada želi otkupiti tenkove i poslati ih u Ukrajinu. No, Versluys ih prodaje za 500 000 € po komadu. Tvrdi da je tenkovima potrebna nadogradnja i kompletan servis te da će on to organizirati. “Nove gusjenice, motor na provjeru, novi amortizeri, novi protupožarni sustav. To košta 500 000 eura. Što želite? Da ih dobijete besplatno?”, provokativno je pitao belgijski biznismen.

Belgija je iscrpila svoje rezerve tenkova. Ludivine Dedonder, ministrica obrane, kaže da su zalihe bile skoro iscrpljene kada je preuzela dužnost. “Dakle, nemamo više tenkova za dati Ukrajini”, kaže ona.

Versluys kaže da ne postoji šansa da on tenkove pošalje Ukrajini u ovom stanju. Prema njegovim riječima, tehničko i operativno stanje tenkova je toliko loše da “nikome ne bih savjetovao da ih jednostavno pošalju u Ukrajinu”. Također, prema tržišnim procjenama, 500 000 eura je okvirna cijena ove vrste tenka ako su rabljeni, ali u ispravnom stanju. Trgovac Versluys kaže da 500 000 € nije puno novaca za kupnju ispravnog tenka

Belgija nije jedina zemlja s loše održavanim tenkovima Leopard. Španjolska je već u ljeto 2022. željela poslati svoje Leoparde u Ukrajinu, ali oni koji su tada odabrani za isporuku su bili u tako lošem stanju da ih je kijevski izaslanik odbio prihvatiti, iako je EU bila voljna financirati njihov popravak.

Belgija posljednjih godina smanjuje svoj vojni proračun. Iako se zemlja nikada nije odrekla tenkova, vojni resursi su uvelike smanjeni, a tenkovi su vezani uz dosta logistike i dodatnih troškova.





“Manjak tenkova je samo vrh ledenog brijega jer su potrebna i oklopna pješačka vozila, oklopna inženjerijska vozila i topništvo”, tvrdi general-pukovnika Marc Thys, zamjenika načelnika stožera belgijske vojske. General Thys također kaže da rat u Ukrajini između Rusije i Ukrajine “nije sprint, nego ultramaraton” i dodaje: “ovaj sukob trajat će još dugo i zahtijevat će stalne napore cijelog zapadnog bloka”.

Belgija je službeno objavila da “trenutno neće isporučivati ​​tenkove Ukrajini”. Međutim, Bruxelles je potvrdio da se razgovori između gospodina Versluys i belgijske vlade nastavljaju. U jednom trenutku moguće je da će doći do dogovora i da će Belgija osigurati odgođenu isporuku Leoparda u Ukrajinu. Belgija će najvjerojatnije nastaviti opskrbljivati ​​ukrajinsku vojsku streljivom i transportnim kamionima. Isporuka protutenkovskih projektila također je uključena u sljedeći belgijski paket pomoći za Kijev.

Komentari

komentar





You may also like