Belgija razmišlja o oporezivanju energetskih tvrtki izvan hitnog plana EU-a

Belgija razmišlja o tome da energentskim tvrtka nametane veći porez od predviđenog hitnim planom EU-a, što bi rezultiralo s više od 4,7 milijardi eura dodatnih prihoda za državu kako bi se nosila s gospodarskom krizom, izvijestili su lokalni mediji u ponedjeljak, prenosi Anadolu.

Belgijska savezna vlada otkrila je prijedlog koji ima za cilj oporezovati višak profita tvrtki koje proizvode energiju po niskoj cijeni, što daleko nadilazi plan koji su zemlje EU-a dogovorile u petak.

Nova pravila EU-a dopuštaju produljenje vremenskog i profitnog ograničenja, rekla je potpredsjednica vlade Petra De Sutter u jutarnjem programu Radio1. Također je objasnila da vlada procjenjuje da će prikupiti 4,7 milijardi eura tijekom dvije godine za potporu ugroženim kućanstvima i poduzećima.

Dok su ministri energetike EU-a postigli politički dogovor o tekstu koji dopušta ograničenje prihoda na 180 €/megavat-sat za proizvođače električne energije koji imaju koristi od znatno nižih troškova proizvodnje od tržišne cijene dobivene zbog trenutne krize, kao što su nuklearni ili obnovljivi energetskih kompanija, Belgija planira uvesti porez od 130 €/MWh.

Osim toga, prijedlog Federalnog ministarstva energetike produžio bi razdoblje oporezivanja na dvije godine umjesto sedmomjesečnog plana EU-a, postavljajući retroaktivan porez na dobit poduzeća od siječnja 2022. do kraja 2023. godine. Vlada računa da će ove godine prikupiti 1,2 milijarde eura, a iduće godine još 2,3 milijarde eura, uz godišnjih 600 milijuna eura koje će tvrtke koje se bave fosilnim gorivima plaćati kao doprinos solidarnosti u slučaju krize. Plan tek treba usvojiti belgijski savezni parlament.

Belgija traži da se na razini EU-a obuzdaju cijene energije





 

Komentari

komentar





You may also like