Belgija snizila dob za glasanje na europskim izborima

Stanovnici Belgije s navršenih 16 godina moći će glasovati na europskim izborima jer je savezni parlament odobrio smanjenje dobne granice za glasanje, izvještava Anadolu Agency.

Više od 283 000 dodatnih građana Belgije i EU-a koji borave u toj zemlji može dati svoj glas o sastavu Europskog parlamenta 2024. nakon odluke belgijskog saveznog parlamenta usvojene kasno u četvrtak. “Dajući mladim ljudima priliku da aktivno sudjeluju u našoj demokraciji, dopuštamo im da se njihov glas čuje i dodatno potičemo njihov interes za politiku”, rekla je ministrica unutarnjih poslova Annelies Verlinden u izjavi, nazvavši odluku “povijesnim korakom”.

Mladi se prvo moraju registrirati za glasanje, a u skladu s belgijskim ustavima, nakon toga će biti obvezni sudjelovati na izborima. Odluka se odnosi samo na europske izbore jer bi smanjenje opće dobi za glasanje za savezne i lokalne referendume zahtijevalo ustavne promjene i dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Belgija je četvrta zemlja u Europi koja omogućuje mladima da se izjasne na europskim izborima nakon Austrije, Grčke i Malte.

Komentari

komentar





You may also like