Belgijski premijer: EU ne podržava jačanje sankcija protiv Rusije

U svjetlu prekjučerašnje objave Bijele kuće spiska s imenima visokih ruskih političkih dužnosnika i službenika (tzv. kremaljski spisak, u kojem se nalaze mnogi članovi ureda ruskog predsjednika Putina i gotovo svi članovi ruske vlade, uključno i premijera Medvedeva), kao i vodećih osoba iz svijeta ruskog biznisa, kojeg je, kao neprijatelje SAD-a Kongresu predočio američki ministar financija Steven Mnuchin, najavivši pri tom skoro uvođenje sankcija protiv njih, zanimljivo se osvrnuti na jučerašnji susret ruskog premijera Dmitrija Medvedeva i belgijskog šefa vlade Charlesa Michela, održanog u Moskvi.

Tijekom zajedničke konferencije za medije, belgijski premijer je izjavio, kako čelništvo Europske unije ne podupire daljnje jačanje proturuskih sankcija.

Komentirajući objavu tzv. kremaljskog spiska od strane Washingtona, ruski premijer Medvedev je izjavio, kako američki potezi u smislu usvajanja različitih sankcija jasno svjedoče o proturuskom smjeru američkog vodstva, što će dovesti do jačanja antiameričkog raspoloženja u Rusiji, i obratno, proturuskog u Americi. Za sada će Rusija pratiti daljnji razvoj stanja, a ukoliko dođe do primjene u kolovozu prošle godine usvojenog zakona o proširenju američkih proturuskih sankcija, Rusija će odgovoriti na način koji će biti adekvatan nastaloj situaciji, izjavio je predsjednik ruske vlade, dodavši, kako će ovakav smjer američke politike još dugo vremena štetiti odnosima dviju država.

Na istu temu, belgijski premijer Michel je izjavio, kako sankcije nisu svrha odnosa Rusije i EU, naglasivši, kako je „Europska unija usvojila odluku o ne podržavanju jačanja sankcija protiv Rusije“, odbivši pri tom komentirati bilateralne američko-ruske odnose. Premijer Michel  je naglasio važnost dijaloga, neovisno o postojećim nesuglasicama, kako bi se „izgradili strateški, produktivni odnosi između EU i Ruske Federacije“. Belgijski predsjednik vlade je izjavio, kako nije nužno govoriti samo o pitanjima na istočnim granicama EU, već i o onome što se događa na njezinim južnim granicama. I Rusija i EU platit će visoku cijenu ukoliko ne budu jamci stabilnosti, kazao je Michel i dodao, kako je već ranije govorio o stanju u Libiji, koje je utjecalo na stanje u čitavoj afričkoj regiji Sahel. Sutra to stanje može destabilizirati i određene države (EU) „što može biti tragično za naše građane“, kazao je  belgijski premijer u zajedničkom intervjuu s ruskim predsjednikom vlade.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like