Berlin demantirao vijest Minska o dogovoru o stvaranju humanitarnog koridora za migrante od strane EU

Jučer smo prenijeli vijest o tome da je ured bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka (Zapad ne priznaje njegov mandat, op.GN.) izvijestio o mogućem dogovoru između njega i njemačke kancelarke na odlasku Angele Merkel o rješenju izbjegličke krize na poljsko-bjeloruskoj granici (vidi poveznicu).

Prema navodima Natalije Eismont, Lukašenkove glasnogovornice, dogovor se sastoji u tome da EU osigura koridor za izvlačenje oko 2000 izbjeglica u Zapadnu Europu, prije svega Njemačku, dok bi ostali (a riječ je oko njih 7 tisuća) bjeloruska strana morala vratiti u njihove domovine.

Međutim, na tu vijest reagirao je ured savezne kancelarke u Berlinu. U priopćenju istog, spomenuta se vijest opovrgava te se navodi kako Njemačka ne namjerava prihvatiti izbjeglice koje se nalaze na granici između Poljske i Bjelorusije.

“Razgovarao sam o ovoj informaciji s kancelarkom i dobio jasan odgovor da se radi o lažnoj dojavi”, izjavio je u četvrtak, 18. studenoga, vršitelj dužnosti ministra unutarnjih poslova Njemačke Horst Seehofer, čije riječi prenosi medij Eadaily.

“Poljska se već nekoliko mjeseci ponaša na europski način, tako da Njemačka snažno podržava stav Varšave”, dodao je Seehofer.

Podsjećamo. kancelarka Angela Merkel u dva je navrata proteklih dana telefonski nazvala Aleksandra Lukašenka s ciljem rješenja nastale migrantske krize na istoku Europske unije. Prije toga, s istim je ciljem nazvala ruskog predsjednika Vladimira Putina.





 

 

Komentari

komentar





You may also like