Berlin: moguće su nove sankcije zbog zatvaranja Navaljnog

Njemačka je u srijedu poručila da dodatne sankcije protiv Rusije ne mogu biti isključene, nakon što je moskovski sud osudio oporbenog političara Alekseja Navaljnog na 2 godine i osam mjeseci zatvora zbog kršenja uvjetne kazne.

Kancelarka Angela Merkel kazala je kako je presuda “daleko od standarda vladavine prava” te je zatražila od ruskih vlasti da ne koriste nasilje protiv prosvjednika, prenosi Reuters.

Glasnogovornik kancelarke Merkel Steffen Seibert je pak kazao na novinskoj konferenciji: “Daljnje sankcije ne mogu biti isključene”.

Seibert je rekao da će o tome Njemačka raspravljati s europskim partnerima te je osudio “sistematsku upotrebu sile” protiv anti-vladinih prosvjednika u Rusiji.

Navaljnog je sud u prosincu 2014. osudio na 3 godine i šest mjeseci uvjetno, zbog prijevare na štetu tvrtke Yves Rocher, što Navaljni smatra politički motiviranom presudom. Navaljni se nije u zadanom roku pojavio u Rusiji zbog registracije (sud smatra da je to kršenje uvjetne kazne), a navodi da to nije mogao učiniti zbog teškog oporavka od trovanja u Njemačkoj.

Komentari

komentar





You may also like